В Смолянско съветници в битка срещу дрогата

Шефовете на местните парламенти в 7 общини решиха да създадат комисии за борба с наркозависимостите

Шефове на общински съвети излязоха с общо становище да се създадат към управите по места комисии за борба с наркозависимостите. Председателите на общинските съвети на 7 общини от региона се събраха на среща в Пампорово. 

"Идеята ни е да се събираме и обсъждаме общозначими проблеми и тяхното решение. Решението за такива сбирки се роди преди около година, на една от срещите на НСОРБ", каза председателят на ОбС-Чепеларе Росица Черпокова.

Във форума участва и областният управител на Смолян Недялко Славов. 

 Председателите на местните парламенти взеха решение да изготвят докладни, с които да предложат създаването на комисии за борба с наркотиците. Идеята е в тези комисии да се правят регулярни срещи с представители на всички институции, които имат отношение към проблема. Това са полиция, прокуратура, духовни лица от двете религии. Също така училища, за да се набелязват мерки и мероприятия, с които да се направи всичко възможно за ограничаване и решаване на проблема.  

"Като цяло в Смолянска област фактите показват, че се засилва все повече употребата на наркотици сред младите. Искаме това да се коментира, децата да са запознати с въздействието им, както и родителите, защото повечето не могат да различат кога детето им е под въздействие на дрога", каза Черпокова. 

"Идеята е комисиите по места да са в постоянна координация с областния съвет по наркотични вещества и зависимости. Има идея да се заснемат клипове на доброволни начала с лекари и психолози от региона за въздействието на дрогата и зависимостите, които да бъдат разпространени във всички общини в региона. Не се касае за влагане на средства от общинските бюджети. Целта е да се активизират всички институции с фокус към проблема. Темата изглежда изтъркана, но проблемът е налице и засяга всички общини", каза и председателят на ОбС-Златоград Емилия Кръстева.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?