Подай сигнал

В Смолянско ще избират 8 кметове по-малко наесен

191 села в региона нямат право да гласуват за свой кмет, тъй като броят на жителите им е под 350

Регион

от Петя Гайдарова 2520 прегледа 0

191 населени места в Смолянска област няма да избират свой кмет през есента. Според закона право да гласуват за местен управник имат села с минимум 350 жители, а населените места под чертата ще разчитат да им бъде назначен кметски наместник от общинския кмет.
Спрямо местните избори през 2014 г. селата, в които ще избират кмет в региона, намаляват с 8.


„Общата бройка на населените места в областта е 232, като тези с жители над 350 души към 2018 г. са 41, а останалите 191 са под този праг. През 2014 г. населените места с над 350 души са били 49, сега в 8 от тях населението е паднало под чертата и няма да избират кмет“, каза Николай Славов, началник на отдел „Статистически изследвания“ - Смолян към Териториално статистическо бюро „Юг“.
Едва в едно село ще има избор на кмет извън общинския център в Борино, като на критерия отговаря само село Ягодина. Останалите 5 населени места от общината са с далеч по-малко жители.

Само в едно село ще има избори за кмет и на територията на община Неделино. Свой управник ще си избират само в Средец от всички 15 населени места.
В община Баните от общо 20 населени места за кмет ще се гласува в 2 села - Давидково и Оряховец. В община Девин за свой кмет ще гласуват в 7 от 15 села - Беден, Брезе, Грохотно, Гьоврен, Лясково, Селча и Триград.
В 6 от 7 села ще се провежда избор на управник в община Доспат - Барутин, Бръщен, Змеица, Късак, Любча и Црънча. В 3 от 9 населени места ще има избор в община Златоград - Долен, Ерма река и Старцево.
В община Мадан има общо 43 населени места, но избори ще има в едва 4 от тях - Букова поляна, Върбина, Леска, Средногорци, като Боровина е на ръба, с 347 жители.
В община Рудозем от 21 села избор ще има едва в 2 - Елховец и Чепинци, а 3 изпадат под чертата от 350 души с минимален брой жители - Войкова лъка, Рибница и Сопотот, имат съответно 342, 328 и 341 жители.
В най-голямата община в региона - Смолян от 85 села, едва в 7 ще си избират свой кмет - Виево, Влахово, Могилица, Момчиловци, Смилян, Търън и Широка лъка. Под чертата с малко паднаха селата Кутела, което е с 322 души население, и Петково със своите 315 жители.
Избори ще има в 3 села от 12 на територията на община Чепеларе. Местен управник ще си избират в Забърдо, Павелско и Хвойна.
Според местни политици летвата за брой жители за избор на кмет е ощетила най-вече област Смолян заради особеността й да има много населени места, но с малък брой жители.

В 10-те общини все повече намаляват и кметските наместници, които се назначават, а вместо това на кметовете на големите села се вменява отговорността и за околните села. Така в община Смолян се получават кметове рекордьори по обслужвани населени места, като кмета на село Могилица Милко Кисьов, който отговаряше този мандат и за още 12 села наоколо. В съседното село Смилян, което е едно от най-многолюдните в региона, кметът Чавдар Червенков отговаря и за още 10 села. Кметът на туристическото село Широка лъка Васил Седянков пък управлява и още 8 села - все атрактивни за туристите, а този на село Арда Недко Юруков - за още 7 селца покрай границата с Гърция.
Хората по малките села масово негодуват, че все по-малко имат човек на място, на който да се опрат при спешен проблем.

Коментари