Подай сигнал

В село Априлци Коледата дойде

Всички домашни прасета стават на мезета

Регион

от ДИМИТЪР КОМСИЙСКИ 820 прегледа 0

В село Априлци Коледата дойде

Вой на квичащи домашни свине и пушек от скари.

Това завари екип на „Марица" в няколко двора на пазарджишкото село Априлци вчера преди обяд.

Часове преди изтичане на крайния срок за доброволно умъртвяване на свинете от т.нар. „заден двор", частните стопани в селото изпълняваха съвестно разпорежданията на Областната епизоотична комисия за ликвидация на животните.

„Чухме за тази чума и решихме да си заколим прасето. Вместо да ни го вземе държавата и да го зарови, по-добре да го изядем на скарата на мезета или да бутнем месото във фризера", категоричен е 39-годишният априлчанин Димитър Йосифов, който тъкмо приключваше с „хирургията" на 60-килограмовия си домашен любимец, когато нашият екип влезе в двора му.

Неговата съпруга Богданка отрича някой да е натискал семейството им да заколят прасето.

„Това са 300-400 лв. Да ги хвърлим ли тези пари? По-добре ние да си изядем месото", казва тя.

Богданка твърди, че тя и съпругът <210> са безработни и са разчитали на прасето да изкарат зимата, но африканската чума е променила плановете им.


Само на метри от тази къща сутринта е заклано друго домашно прасе - доста по-голямо.

Участниците в „свинското погребение" ни посрещат с първите готови мезета - от ушетата и зурлата на добичето.

Касапинът е и собственик на закланото прасето.


„Чухме по телевизията за тази чума. Какво да правим, като са казали, че трябва да го колим… Това е положението. Имаме си фризер, дойде му времето да се ползва", казва 41-годишният Димитър Асенов. Той и семейството му съжаляват само, че посред лято няма как да станат суджуците.

Неговият съсед Костадин Георгиев също е заклал прасето си. И като останалите, на които гостува нашият екип, казва, че отглежда всяка година по една свиня, която служи за препитание на семейството му през зимата.

„Доброволно го заклахме. По-добре да го изядем ние, отколкото онези, с белите престилки да дойдат и да ни го вземат", убеден е Костадин.

На излизане от дома му срещаме случайно на улицата кахърна баба Иванка.

Тя е вдовица. Синът и семейството му живеят от години във Франция. След като научили, че тази година Коледата в Априлци ще бъде още в началото на август, те тръгнали към родния си дом, за да помогнат на леля Ваня за „оправянето" на свинчето.


„Как да си го заколя? То е малко. Има-няма 80 кила. Кръстила съм си го на моето име - Ванчо. Нямам фризер. Пенсията ми е 200 лв. Децата ми пратиха 100 евро да го купя за домазлък и сега по никое време трябва да го коля", казва Иванка и ни води към кочината на прасето.


„Хранила съм си го с ярма, царевица, трева, лозови листа… То няма как да се зарази, ама сега покрай сухото ще гори и суровото", не криеше съжалението си възрастната жена.


Като епилог на журналистическата ни проверка кметът на Априлци Марин Манолов сподели, че жителите на селото са съвестни и сами са осъзнали значението на това действие - доброволно да умъртвят домашните си прасета. „Както чухте и от самите стопани, натиск от никой не е имало. Някои от тях работят на свинекомплекса край селото и са наясно за големия проблем, който е обхванал цялата държава. Днес са заклани 6 от общо 10-15 преброени от комисията прасета в това село. До утре вечер има време и срокът ще се спази", категоричен беше Манолов.


Както вече писахме, до 17,30 часа днес всички преброени 1500 домашни прасета в област Пазарджик трябва да бъдат доброволно ликвидирани.

Ако хората сами не изколят животните, ще се създаде организация за принудителното им умъртвяване и последващо загробване, се казва в обявеното с императивен характер решение на Областната епизоотична комисия.