Подай сигнал

В санираните панелки няма да се харчат за паспорт

110 са блоковете в Хасково, които имат техническа документация или им извършено обследване

Имоти

от Цанка Семерджиева 790 прегледа 0

В санираните панелки няма да се харчат за паспорт

Собствениците във вече санираните и обследваните сгради няма да плащат за задължителната от 2022 г. паспортизация. 100 са обновените по националната и европейската програма панелки в Хасково. 10 чакат финансиране, те бяха одобрени и техническото им обследване направено, но парите свършиха, съобщиха от община Хасково.

Както съобщихме преди дни, техническият паспорт струва между 100 и 500 лв., а до 2022 г. всички сгради трябва да имат документа.

Цените за обследването са между 3 и 5 лева на кв. м, или 200 лева за гарсониера от 40 кв.м. За 6-етажна сграда това прави около 6000 лева. След обследването трябва да стане ясно дали в блока са бутани носещи стени, трегери или колони и дали има опасност от срутване при земетресение.

Според експерти, наличието на технически паспорт автоматично ще вдигне цената на имотите. Точно това се случи със сградите, които бяха обновени в Хасково. Цените на апартаментите в тях скочиха със 7 до 10 хил. лв.

Всички санирани блокове имат технически паспорт, който е у домоуправителите. Така собствениците им освен че получиха помощ от държавата, която инвестира в домовете им с цел енергийна ефективност, няма да се охарчат допълнително.