В Пловдив сменяме кюмбетата с климатици с 14 млн. лв. от ЕС

Пловдивчани, които се отопляват с дърва и въглища, ще имат шанс да оборудват жилищата си с климатици или с печки с пелети,  без да плащат за  новите уреди.  Това е една от мерките за подобряване на въздуха, която се финансира по оперативна програма "Околна среда". Тя е заложена в стратегията на Община Пловдив за въздуха, утвърдена от МОСВ.  

За Пловдив са предвидени 14 млн. лева, но парите ще се отпуснат на общинската администрация, след като в следващите няколко месеца  подготви  подробен анализ какво отопление се използва в града  и проект-предложение за ефективната подмяна на неефективните печки. Срокът е до края на март, съобщи вчера  главният експерт в общинската дирекция "Екология" Елена Найденова.    

На гражданите  се предлагат и други варианти  за премахване на кюмбетата, чиито вредни емисии  се считат за основен замърсител на въздуха.  Единият е да се включат към  ТЕЦ, другият  - да се присъединят към  газопреносната мрежа. Вариантът за монтиране на филтри на комините, планиран в общинската програма, отпадна. Уредите и оборудването ще се осигуряват с  безвъзмездната помощ по ОП "Околна среда", но след това  сметките за ток,  газ, парно или пелети  ще се плащат от самите потребители. За включване към ТЕЦ и  газификация  е  необходимо към жилищните сгради  вече да са прекарани инсталации. В Пловдив има доста блокове, където парното е спряно, защото няма достатъчно желаещи да го ползват. От ЕVN - Топлофикация са уверили  Общинската администрация, че включват  индивидуални абонати, ако те пожелаят.   Отоплителни уреди  ще бъдат закупени от Община Пловдив. Доставчици ще се избират чрез търг за обществени поръчки.  

Преди това Община Пловдив ще проведе разяснителна кампания сред гражданите и ще пусне анкета, за да проучи колко домакинства се отопляват с  дърва и въглища.  Който иска да си изхвърли кюмбето, ще може  да подава  документи в Общината. Според данните от 2011 г. твърдо гориво  в Пловдив  използват  над 18 000 домакинства.  Не е ясно дали в това число са и къщите в етническите махали, които масово се топлят с въглища и дърва.  Техните обитатели също ще участват в анкетата, но безплатните уреди ще се доставят само в жилищни сгради, които са построени законно, уточниха от администрацията.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?