Подай сигнал

В Пловдив си имаме всичко - от "Суджукгейт" до Иванчева 2

Коментари

от Валентина Йеремиева 3251 прегледа 0

Райна Петрова като подсъдима по делото заедно с доставчика на храни Надежда Минчева

Синдромът „Иванчева”, разтърсил тези дни Пловдив, отново ни върна към темата за корупция по етажите на местната власт. Коментарите са от житейските „Няма как да си до каца с мед и поне да не си оближеш пръстите” до аналитичните „Властта се взима, за да се консумира”.

Всички явно са прави. Защото иначе не можем да си обясним защо толкова много хора се натискат за кметския пост, където заплатата е едва 1300 лева. Всички ни обясняват, че го правят за благото на града и хората, но явно имат и други мотиви. А премиерът Борисов е прав да настоява управниците на големите градове да взимат министерски заплати, защото не разбира как си гледат децата с тези заплати.

В годините на демокрацията Ральо Ралев стана вторият районен кмет в Пловдив, арестуван по обвинение за подкуп. Преди време при акцията на ДАНС в ареста беше прибрана кметицата на „Централен” Райна Петрова. Тя „изгоря” и като кмет, и като политик заради обществените поръчки за снабдяване на детските заведения с храни. В томовете с доказателства, събрани от прокуратурата, имаше фрапиращи неща ​- доставка на грозде за 7,50 лева за килограм и ваучер за екскурзия в Тайланд, дарен на кметицата от доставчика Надежда Минчева с фирмата <210> „Надежда 2000”.

Райна Петрова и до днес е клиент на съда.

За 30 години под тепетата няма нито един мандат на местните управници, над когото да не са витали сенките на съмнение. В началото на 90-те председателят на Общинския съвет Теодор Димитров (лека му пръст) беше атакуван за милиони левове (на онези пари) неплатени данъци. Спас Гърневски, който пое кормилото на властта през 1995 г., изтърка няколко чифта обувки, за да обяснява в прокуратурата защо е сключил сделка за 45 автобуса "Волво" на цена над 400 000 лева за бройка. Държавното обвинение се произнесе "невинен", след като му изтече мандатът.

Чист като сълза излезе от двугодишното управление на Пловдив д-р Иван Чомаков. Всички прокурорски проверки, включително и за скандалната продажба на Марково тепе, стигаха до колективните решения на Общинския съвет, от който няма как да се търси наказателна отговорност.

Дясната ръка на д-р Иван Чомаков - зам.-кметът по общинска собственост д-р Недялко Генчев, си построи хотел на първа линия в Слънчев бряг. Отърва се от показания за придобитите доходи, като напусна поста. Хванати в крачка бяха и двама служители на кмета Славчо Атанасов - шефката на ГРАО Василка Костова и шофьорът Саркис Московян. Те бяха задържани в ареста по сигнал за подкуп от 5000 лева за частен имот.

Иван Тотев пък стана първият градоначалник в Пловдив от Десети ноември насам, който беше отстранен, макар и временно, от длъжността по обвинение за злоупотреби при провеждането на обществената поръчка за зоопарка. Заедно с Тотев обвинения бяха повдигнати на неговия заместник инж. Димитър Кацарски и на кмета на "Западен" Димитър Колев.

Делото, образувано по изричното разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, и до днес не е приключило. Други облаци - за парите, похарчени за Колодрума - се сгъстяват отново върху главите на действащите управници.

В разгара на последния корупционен скандал в държавата Бойко Борисов попита при посещение в Пловдив - вие тук как сте с къщите за гости. Отговорът обаче е, че под тепетата не си играем с дузина места за настаняване, защото си имаме хотели. И докато в София падаха глави за евтини апартаменти, тук близки до властта си напазаруваха цели квартали.

Ралев пък доразви творчески принципа на бившия депутат Живко Мартинов от "Суджукгейт" с пръста нагоре, което трябва да показва, че исканият подкуп всъщност е за "по-важен човек". А що се отнася до дамата от "Младост", ние тук отдавна си имаме Иванчева на квадрат.