Подай сигнал

В нов албум: Здравко Мандаджиев възпя лудите години

Култура

от Николай Чапански 224 прегледа 0

В нов албум: Здравко Мандаджиев възпя лудите години

“Луди, млади години” е най-новият самостоятелен албум на Здравко Мандаджиев, който вече е на музикалния пазар. Това е шестият проект в кариерата на народния изпълнител, роден в Кърджали, но останал да живее и твори в Пловдив. Той има пет индивидуални диска и един дуетен албум с Поли Паскова, озаглавен “Земи огин, запали ме”.

В “Луди, млади години” певецът е включил 12 нови заглавия - 10 класически народни песни и две авторски заглавия. Прави впечатление пъстротата в подбора на народните мелодии. За разлика от сравнително по-хомогенните си досегашни колекции, в “Луди, млади години” певецът е събрал родопски, тракийски, северняшки, пирински и македонски мелодии, има странджанска и дори шопска песен.

Здравко Мандаджиев е изпълнител, който подчертано залага и на нова авторска музика на фолклорна основа. В новия си албум той е включил две такива заглавия. Това са “Дедо работлив” на Виктор Йорданов и “Чаках те, любе” на Николай Балабанов. Текстовете и на двете песни са написани от Полина Дакова. “Чаках те, любе” е на призови места във фолклорните класации и печели симпатиите и подкрепата на почитателите.

Дуетните песни на младия певец също се радват на завиден успех и популярност. В новия си албум той не е пропуснал да включи два дуета - “Ленче бре, душо” с Ангелина Милева и “Стани, стани, Тодоре” с Пепи Христозова. Песента “Весела компания”, позната от градския фолклор, е записана по инициатива на Здравко Мандаджиев. Приятелска подкрепа за реализацията на проекта получава от Росица Пейчева, Ивелина Колева, Пепи Христозова, Деян Митев, Борис Дали и оркестър “Пловдив”.

До момента най-открояващото се заглавие от новите песни е “Кръчмарица Нина”. Северняшката мелодия допадна на почитателите на фолклора и седмици наред оглавява класациите за фолклор. Половината от песните в албума се радват на клипове и са достъпни в ефира на телевизия “Планета Фолк”.