В Момчиловци сами си ремонтираха пожарен автомобил

Селото започва дарителска кампания за семейство Костадинови, които останаха без покрив

Момчиловци си издейства пожарен автомобил и мъжете от селото сами го ремонтираха. Според кметицата Сийка Суркова извоюването на колата се е превърнало в двегодишна сага.

"Чакаме финала март, когато лично говорих с главен комисар Николов и той разпореди в Момчиловци да има пожарна. Стара. Излязла от употреба, но пожарна, с която да се реагира в първите минути, като лумне огън. Кметството не може да я поиска, трябва да го направи Общината. И го направи. Сега месеци наред чакаме да ни я даде, след като мъже от Момчиловци я ремонтираха в двора на Пожарната в Смолян. И заявиха готовност доброволно да я поддържат", разказа Суркова. 

Междувременно в събота при пожар изгоря още една къща в селото, прочуло се като туристическа дестинация. Домът е на шестчленното семейство Костадинови бе изпепелен до основи. Без покрив останаха възрастно семейство, двамата им синове и внучката с малкото момиченце на 2 годинки, разказа Суркова.

По време на пожара семейството е било изведено навън, но в къщата не може да се живее след пожара.  

По първоначални данни пожарът е тръгнал от комина. На първия етаж живеят най-възрастните от фамилията, а на втория - един от синовете им. Третият се обитавал от другия син, който бил с дъщеря си и внучето. Изгорял е покривът и най-горният етаж, а другите два са наводнени. Семейството е приютено при роднини.

"Докато се устроят отново, обявяваме мащабна дарителска акция и ще им помагаме да влязат в нормалния ритъм на живот", каза кметицата на Момчиловци. Суркова разказа, че покривът изгорял като факла, въпреки бързата намеса на пожарникарите, на които обаче им трябват 30 минути, за да дойдат от Смолян. От селото сърдечно благодарят на огнеборците за адекватната и бърза реакция. 

При пожар в Момчиловци по традиция известяват с камбанен звън и цялото село се събира да гаси. Едновременно с това подават сигнал на тел.112. 

Хората в селото негодуват, че нямат пожарна кола, с която да гасят сами, тъй като от Смолян до селото е 30 минути път, през което време огънят обхваща и унищожава къщите им. С искане за осигуряване на противопожарен автомобил селото събра подписка, след като преди време изгоря къщата на приемната майка Роска Николова. За нея бяха събрани 25 хил. лв. от дарения, с които пострадалите си купиха друга къща.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?