Подай сигнал

В Марково събират с дарителска акция глобата за НАП

Регион

от Гергана Василева 3462 прегледа 0

Читалището в Марково

Жители на Марково са готови да организират и съберат средствата за глобата, която НАП най-вероятно ще наложи на самодейния състав, с дарителска акция.

"Случилото се е нелепо, възмутен съм. Всички знаят, че в България самодейните състави сами събират средства, за да ги има", коментира кметът на Марково Пламен Кабаков.

Междувременно стана ясно, че тази година без участието на Марково ще бъде дефилето на фолклорни състави, което се провежда всяка година на Кукерския празник. Тази година пъстрото шествие е насрочено за 17 март. Заради акцията на данъчните обаче програмата ще бъде променена.Кукерски празник ще има, очакват се групи от Карлово и Подбалкана. Изявите на местния фолклорен състав обаче няма да радват жителите и гостите на селото.

Както "Марица" вече писа данъчни под прикритие тропаха 2 часа хоро в читалището на селото.Те се представили за нови жители на Марково и поискали да се включат в уроците по усвояване на ръченица и български народни танци. След това поискали касов бон за сумата от 1,50 лв., която самодейците събирали помежду си, за да подпомагат състава си. Във фолклорния състав на селото танцуват близо 50 души, обясниха запознати. Има две детски и две трупи за възрастни. Те активно участват в празниците на селото, пътуват и представят селото по дефилета и конкурси.

От състава отказват коментар.В селото се говори, че съставът е притеснен в какъв размер ще бъде наложената им глоба. Според запознати служителите на НАП може да им наложат санкция от 500 до 3000 лева.

Надяваме се глобата да е минималната, защото няма кой да я плати. Тя отново ще се сбира от членовете на състава, коментираха хора от селото. Други пък са категорични, че няма да оставят самодейците и ако трябва ще организират дарителска кампания, за да съберат средствата за нелепата акция, както я оприличават част от жителите на селото.

Някои питаха вчера нямаше ли други по-големи нарушители, или у нас се ловят само дребните риби.

Коментари