В малките села отварят летни работилници

Заниманията са за малчугани и тинейджъри от 3- до 15-годишна възраст и са напълно безплатни

Четири арт работилници, в което ще работят само деца, отварят врати  в две от най-малките села в Подбалкана.  В тях ще творят малчугани и тинейджъри от Куртово и Горни Домлян.  Най-нетърпеливи са тези, които ще влязат в арт работилница  по приложни изкуства „Сръчковци“ . В нея децата ще имат възможност да развихрят своето въображение. Работейки с различни материали ​- хартия, кожа, порцелан, конци, тесто, те ще създават изкуство. Ще се използват различни техники за работа - декупаж, моделиране, бодиарт.  Участниците ще се научат как практично да използват отпадъци за създаване на сувенири и произведения на изкуството. Ще научим децата не само да си направят любими играчки, но и да измайсторят подаръци за приятелите и близките, обещава Катя Стойнова, ангажирана пряко с този проект.

„Нарисувай ми приказка“ е уъркшоп за насърчаване на четенето и любовта към книгата сред най-малките. Планираме по-големите каки и батковци да подбират подходящи приказки от български и чуждестранни автори и да ги четат на по-малките деца, обяснява Катя, която вече натрупа огромен опит в работа с деца и младежи.

На тези уъркшопи ще поканим карловския художник Атанас Сеизов, за да работят заедно.

По време летните занимания  ще се върнем назад във времето, при занаятите на нашите баби. Нарекохме го „Споделени нишки - взето от миналото, пресъздадено в настоящето, за да остане в бъдещето”, обяснява Катя. Това е уъркшоп за тъкане, багрене и рисуване върху текстил, апликиране, текстилни пластики и пана, изработване на бижута и декорации от нетъкана вълна.

Знаем, че децата много обичат да танцуват, затова в работилницата „Хоп-троп - пъргави крачета“ ще  играят народни танци до насита.

Летните занимания на деца са по проект на Сдружение „Млади, активни, креативни“  в Куртово и  се организират в рамките на проект „Арт мозайка - творим и се забавляваме заедно“. Той се финансира от Национален дарителски фонд „13 века България“ в рамките на конкурс „Детски работилници за изкуства".

Арт ателиетата, в които децата ще имат възможност да се включат, са напълно безплатни. Арт работилничките ще се провеждат по график в Младежкия клуб в Куртово и веднъж седмично в Горни Домлян. Всички желаещи деца могат да посещават ателиетата с предварително записване на място в Куртово и Горни Домлян и с подаване на заявление от родител за включване в избраната форма на занимание.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?