В Ловеч реновираха целия квартал „Вароша” с 1,2 млн. лева

Под тепетата си имаме Стария град, в Ловеч той се нарича „Вароша”. Построен в епохата на Възраждането, досущ като пловдивския, „Вароша” приютил ловешките занаятчии и търговци. 

Днес кварталът е визитната картичка на Ловеч, а от 1968 г. е обявен за Архитектурно-исторически резерват - с около 200 исторически и архитектурни паметници на културата. Най-ценни сред тях са възрожденските къщи от 70-те години на ХІХ век

Затова опазването на квартала е приоритет за Ловешката община. През 2018 г. тя започна мащабен ремонт на площад „Тодор Кирков" за близо 1,2 млн. лева. Избраната за регенерация част от „Вароша” включва обновяване на подстъпите към Ловешката средновековна крепост, също ремонт на улиците „Марин Поплуканов”, „Христо Иванов Големия”, „Хисарска” и „Мадара”, както и вътрешните улички „Бенковски”, „Дойран” и „Даскал Никола”. Ремонтът ще осигури подходи към река Осъм, в зоната се оформят места за отдих, разходка, плаж, водни колела и други атракции.

В започналата регенерация влизат още 11 сгради общинска собственост - това са Драсова къща, Рашова къща, галерия Казаков, музей Васил Левски, Хашновата къща, Янковата къща, къщи на ул. Дойран 5, и ул. Хр. Ив. Големия 15 - възрожденски сгради, църквите „Св. Богородица” и „Св. Неделя”. Идеята е местната управа да реставрира сградите, запазвайки възрожденската им визия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Браво !

Браво !

29.05.2019 | 23:43

А в Пловдив Тотьо смотьо за 1 милион направи 1 кръгово на Водната палата преди няколко години . За 3 милиона направи ремонт на езерото с пеещите фонтани , а след това всяка година се правят нови ремонти . За други 4 милиона направи ремонт на Зоологическата градина , която вече 5 години така е не е пусната да работи . Общо взето с каквото не се е захнал , само с него не се е ос*ал Тотьо .

Отговори
4 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?