В крак с модата: 76-годишна пловдивчанка с е-профил за работа

Най-младият пловдивчанин, вписан онлайн, е на 19 г.

76-годишна пловдивчанка е най-възрастният нашенец, които си търси работа чрез електронните профили на Агенцията по заетостта. Жената е пенсионерка, която освен българска пенсия, получава и чужда, става ясно от профила й в е-трудова борса. Тя е висшистка и е специализирана в областта на подготовката на детски учители. Не се оглежда за постоянна, а за сезонна работа.

Електронни профили в е-трудова борса имат над 4000 пловдивчани, като най-младият е на 19 години. От профилите им става ясно, че най-често за камериерки се цанят предимно жени с начално образование. Хората без образование се оглеждат за позиции като чистачи, метачи или зареждачи на промишлено производство. Причината е, че заради ниската квалификация те не са претенциозни към работата. 

Среднистите пък се оглеждат за профилирани позиции, като готвачи, шивачи, компютърни и машинни оператори. Това означава, че те са се обучавали в професионални гимназии. Сред профилите в е-трудова борса е и този на 38-годишна жена, която е завършила производство на хляб и сладкарски изделия, но никога не е работила по професията и няма изисквания за позицията, която ще заема. По време на стажа си тя се е трудила като оператор въвеждане на данни, шивач и личен асистент.

Заради стагнацията на пазара на труда пък мъж, който владее два езика -италиански и английски, и е завършил за ИТ специалист, е готов да работи като спасител, електронен техник или машинен оператор. Компромис с работата са склонни да направят и педагозите. Те, вместо да бъдат учители, биха заели позиции като бармани и магазинери. Препитание като възпитатели в детски градини, помощник-фармацевти и медицински сестри пък търсят и хора с полувисше. Това са по-възрастните пловдивчани, по чието време тези специалности са се изучавали по 3 години.

От този месец всички Бюра по труда в страната предлагат и две нови услуги - "Семеен трудов консултант" и "Ментор след започване на работа". Те са безплатни за всички, които са регистрирани като безработни. Преди да бъдат пуснати, услугите бяха тествани в Монтана и Благоевград. 

 

СНИМКА: Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
от умрял писмо

от умрял писмо

25.07.2019 | 13:17

На ТБ нищо няма да ви намерят, тя не е за да ви търси работа, а работа за наши хора! Най-много някой вишист да пратят в Паркове и Градини да коси трева!

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?