В Кипър правят уникален подводен музей

Първият в Средиземно море подводен музей със скулптурен парк ще бъде създаден край Кипър, на югоизточното му крайбрежие. Той ще е дело на световно известния британски творец Джейсън Тейлър, автор на прочутия подводен музей в Карибско море край мексиканския град Канкун.

На 10 метра под водата край най-големия курортен център на средиземноморския остров Агия Напа ще бъдат разположени над 70 скулптури в човешки размери. Композициите ще бъдат съчетани с естествени подводни дървета и растения така, че да се образува подводна гора, пише факти.бт.

Цялото произведение представлява и своеобразен изкуствен риф, който ще допринесе за развитието на местната морска екосистема. Подводният музей ще може да бъде разглеждан не само от гмуркачи, но и от туристически корабчета с прозрачно дъно. Предвижда се той да бъде открит догодина.

Ръководството на община Агия Напа очаква подводното произведение на изкуството да обогати туристическия продукт в района и да предизвика световен интерес.

Авторът на музея - британският скулптор, природозащитник и професионален подводен фотограф Джейсън Тейлър, лично представя проекта си днес в Никозия. От края на 90-те години той работи активно по взаимодействието между изкуството и опазването на морската среда. Негови подводни творби са включени в 25-те чудеса на света на National Geographic.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?