В Иран: Ако не носиш хиджаб, си проститутка

Пратиха Саба за 24 години в страшния затвор “Университета Евин”, защото протестирала гологлава

Иран воюва срещу жените си в името на една цел - задължително да носят хиджаб. И използва всевъзможни жестоки методи, за да ги принуди.

Те обаче се бунтуват! Заради това от януари миналата година досега са арестувани 32 мюсюлманки, а в затвора се намират поне 10, сочи неофициална информация.

Преди дни заради отказа си да носи хиджаб 21-годишната студентка и активистка за граждански права Саба Корд Афшари получи присъда от 24 години. Адвокатът <210> обжалва наказанието, въпреки че в Иран малко подобни присъди са променени или отменени. 

Саба е призната за виновна в „разпространение на проституция и пропаганда срещу държавата“. Тя е била притискана да прави видео признания, на което силно се съпротивлявала. Министерството на разузнаването арестува майка й Рахеле Ахмади, за да я принуди да излъже.

Младата жена е в затвора за втори път.

Тя беше задържана на 2 август 2018 г. по време на протест срещу режима. Осъдена е на година затвор заради нарушаване на обществения ред, който изтърпява в страховития затвор Евин. Занданът е наричан под сурдинка “Университета Евин” заради много студенти и интелектуалци, политически дисиденти и критици на правителството, хвърлени там.

Младата жена е освободена през февруари тази година и е арестувана отново само 4 месеца по-късно.

В Ислямската република няма писмени закони за задължителния хиджаб, но на практика носенето на забрадки се налага от мрежа от различни правоприлагащи агенции.

По улиците вървят спецагенти, които спират жени и ги увещават да носят хиджаб или пък ги арестуват заради нарушаване на неписаните правила за него.

В затвора излежават присъда от общо 55 години и други три ирански жени с прогресивни идеи - Моган Кешаварц, Ясаман Аряни и Монирех Арабшахи. На 8 март тази година те раздавали в Техеран цветя по случай международния ден на жената и не носели на главите си хиджаб. По този начин протестирали мирно, застъпвайки се за правото на жената в Иран да избира дали да слага хиджаб, или не.

Осъдени са за нарушаване на националната сигурност, разпространяване на антидържавна пропаганда и насърчаване на проституция. Ариани и Арабшахи получават по 16 години, на Кешаварц дават 23 заради обида на свещения закон.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?