Подай сигнал

В индийския град Бангалор: Строят града-градина на 21. век

Технологични сгради ще бъдат разположени сред изобилие от растителност като в рая

Имоти

от Даниела Арнаудова 398 прегледа 0

В съвременното общество все повече се забелязва тенденцията, в която хората се завръщат към мащаба на града-градина. Тази идея е възникнала още през 1898 година, а неин автор е сър Ебинзър Хауърд. Хората търсят къщата с двор, директната продукция на храна за задоволяване на собствените си нужди. Това обаче не може да бъде приложено навсякъде, защото този начин на живот е възможен само за малки населени места. Ето и някои от най-колоритните образци.


Съвременен „град-градина“ с много зеленина, устойчиви характеристики и здравословна градска среда ще изникне в индийския град Бангалор. Става дума за новия квартал Karle Town Center (KTC), който ще е снежнобял. Един напълно нов високотехнологичен парк в индийския град, който е прочут със силно развитата си хай-тек индустрия.


Разположен в непосредствена близост до утвърдения хай-тек парк Манатата, Karle Town Center ще има директен достъп до магистралите на градския околовръстен път и разширяващите се линии на метрото. Ще има и гледка към езерото Нагавара. В квартала ще има жилищни и офис сгради, както и голям централен театър. Ще се обособят няколко площада за събития, пазарчета и стълбища с амфитеатрална структура. Сградите в него ще са изградени съгласно т. нар. пасивни техники за проектиране. В тях ще са интегрирани и различни „сензорни технологии“, които ще събират и трупат потребителски данни с цел създаване на по-отзивчива и адаптивна околна среда и подобряване на условията за работещите и живеещите в KTC.


За да оформи KTC като „град-градина на 21-ви век“, UNStudio си сътрудничи с ландшафтните архитекти от Амстердам BALJON Landscape Architects. Крайният резултат от проекта им е устойчив ландшафтен план.Той ще включва полуобществени небесни градини и изобилие от растителност по улиците, булевардите и крайбрежна алея. Зеленината трябва да помогне за смекчаване на ефекта на градския топлинен остров и филтриране на въздуха. Големи зони за задържане на вода под земята ще се използват за напояване на озеленяването и съхраняване на третирана сива вода.

Коментари