Подай сигнал

В Хасковските Минерални бани е като на Карлови Вари

Регион

от Цанка Семерджиева 2866 прегледа 0

Между 8 и 14 лева са цените за басейните в курорта Минерални бани. В хотелския комплекс "България" се плащат 14 лв., но в тях, освен плуването, са включени и спа процедури с парна баня и сауна, а басейните са открит и закрит.

Басейните "Дейзи" и "Олимпик" приемат посетители срещу 8 лв. От "Дейзи" допълниха, че цената в почивните дни е 9 лв. за възрастни и 5 лв. за деца. В делничните дни таксата за ученици е 4 лв.

Най-евтино е в общинската къпалня - 3 лв.

Минералната вода тук е сходна с тази в Карлови Вари. Тя е хипертермална между 54 - 59°С и е уникална по своя химичен състав и лечебни свойства.

Националният курорт Минерални бани е профилиран за лечение на заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип - болест на Бюргер, ендартрити, облитерираща атеросклероза, болест на Рейно, състояния след тромбофлебити, вегетативни и диабетни ангеопатии, склеродермия и други.

Освен тези с отличен резултат се повлияват заболявания на опорно-двигателния апарат – ревматизъм, артрит, болест на Соколски-Буйо. Също ставни заболявания – артрози, състояния след счупване на кости, полиартрити, болест на Бехтерев.

Водата е полезна и за заболявания на периферната нервна система - радикулит, полиневрит, ишиас, лумбаго, плексити, дископатия и дискова херния.

В курорта се лекуват възпалителни процеси на яйчниците, стерилитет. Облекчения имат и страдащите от кожни заболявания - екземи, псориазис вулгарис, дерматити, кератодермия, уртикарии

Минералната вода може и да се пие при пясък в бъбреците, хроничен гастрит и колит, язвена болест, стомашно-чревни заболявания, възпаления на жлъчка и черен дроб.

"Често в Минерални бани идват туристи от Турция. Първоначално не вярваха, че водата е минерална, защото за такъв басейн в южната ни съседка входът бил минимум 20 евро. Постепенно спечелихме доверието им и вече имаме редовни клиенти от Турция", коментира един от собствениците на голям басейн.