Подай сигнал

В Халкидики положението е все още бедствено, туристите бягат

В южната част на страната бушуват най-малко пет големи пожара

Свят

от Екип Марица 1079 прегледа 0

Снимка: Гугъл

Повече от 24 часа след бедствието в Северна Гърция все още без ток и вода са част от населените места, където бурята вилня. Равносметката е 7 загинали и над 100 ранени, но материалните щети тепърва ще се изчисляват.

Торнадото е продължило само около двайсет минути към 22 ч. в сряда, но беше опустошително. Правителственият говорител Стелиос Пецас посочи, че ветровете в района са били със скорост над 100 км/час.

Част от пътищата в района на Халкидики остават труднопроходими, най-вече заради паднали електрически стълбове с високо напрежение. Очаква се днес да бъде възстановено електрозахранването.

Втори ден полуостровът е без ток, а причината е скъсан далекопровод. Аварийните екипи работят и се опитват да отстранят аварията. След като бъде пуснато електричеството, ще бъде отменено бедственото положение“, добави тя.

Заради липсата на ток много от туристите напуснаха курортите. Други останаха и не живеят добре на полуострова, въпреки че са на ваканция, защото в хотелските си стаи нямат ток, а и много от заведенията не работят.

Сезонът поне през последните два дни изглежда провален. Затова гръцките власти правят всичко възможно по-бързо да възстановят електричеството и да спрат туристите да напускат курортните селища.

Плажовете все още са пълни, но много от чадърите са счупени. Аварийни екипи почистват плажната ивица.

А на фона на водното бедствие на север, в южната част на страната бушуват най-малко 5 големи пожара. Високите температури, сушата и силните ветрове се смятат за причина за разпалването на огнищата, информира bTV.

Най-големи проблеми на огнеборците създават пожари, пламнали на Пелопонес, Атина и залива Ламия. През последните часове те са били локализирани, работи се по пълното им потушаване.