В Бургас си вадят акт за раждане от къщи

В морската община има 34 електронни услуги, в Пловдив - в пъти по-малко

Има един-единствен начин да се свие щат​ът на администрацията ​- като се въведат е-услуги. В това начинание все още Пловдив буксува и Бургас ни слага в малкия си джоб. Морската община предлага на гражданите си 34 е-услуги. Това е огромно облекчение и пестене на разход на време, средства и усилия.

Бургазлии могат от компютъра у дома да си заявят едни от най-честите услуги, заради които се налага да висят по гишетата - удостоверение за постоянен адрес, удостоверение за гражданско състояние, документ за припознаване на дете, удостоверения за настойничество и попечителство, отразяване на промяна на режим на имуществени отношения между съпрузи, препис-извлечение от акт за раждане и смърт и т.н.

Строителните фирми могат да разчитат на дистанционно подаване на документи по Осъществяване на контрол по строителството при откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строежа или удостоверение за идентичност на поземлен имот и още куп други е-услуги, прецизно разделени по сектори с прикачените документи и заявления към тях. Плащането на услугите може да става по банков път, чрез e-pay, easypay, виртуален ПОС-терминал или в краен случай на гише.

 


Как можем да си общуваме с Община Пловдив, без да се гледаме тет-а-тет с чиновник? От разстояние можем да направим справка за дължимите суми към Местни данъци и такси само срещу ЕГН или БУЛСТАТ за фирми. Проблемът е, че задълженията излизат без разбивка по пера, а като обща сума. Можем дори да ги платим през сайта на общината, но само в случай че имаме ПИН-код, издаден от самата нея.

В интерес на истината са възможни и други начини, които да се извършат от домашния компютър - нареждане на банков превод и др. Има още два портала - единият служи на хотелиери и ресторантьори, които да подават справки по Закона за туризма за местата за настаняване, и още един, в който можем да се сдобием с удостоверение за липса или наличие на задължения към общината. Отделно фигурира друг подобен, който служи на възложителите на обществени поръчки, или друг, който организира процедура по ЗОП.

 


Системата за електронно класиране на деца в ясли, детски градини и училища безспорно е добра, но такава имат всички големи общини в България. Само критериите за прием и точкуването са различни. В секцията електронни услуги пловдивската администрация е поставила още и SMS​ паркирането и приложението за градски транспорт, което обаче не получи много добри отзиви от пътниците. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?