В Белозем избраха Царица на виното и пиха на корем

И тази година Белозем отпразнува подобаващо празника на виното и любовта точно в деня на влюбените. Въпреки проливният дъжд още от сутринта хората дойдоха на центъра в добро настроение и с желание за участие в зарязването на лозето.

От кметството се бяха погрижили за жителите и гостите на селото да има достатачно количество вино и мезе напълно безплатно. Инициативата е подкрепена от кмета на община Раковски Павел Гуджеров и местни благодетели.

Кметът на Белозем Иван Тачев привества гостите на празника с добре дошли , а общинския кмет Павел Гуджеров поздрави събралите се за куража , че въпреки лошото време са се събрали , за да отбележат ритуала и да съхранят традицията. "Отново най-смелите сме тук. За мен двата празника са неразделни, има ли вино, има и любов", добави Гуджеров.

Под звуците на българска народна музика, изпълнявана от местната група заедно със зам.кмет Божидар Стрехин, жителите на европейското село се отправиха към лозовия масив на Спас Спасов за ритуала "зарязване", където отец Петър отслужи благослов. Отецът заедно с миналогодишния цар на виното зарязаха лозовите пръчки, като не пропуснаха да ги полеят обилно с червената течност за берекет.

Настроението се повиши и празникът се пренесе отново на центъра за награждаването на отличилите се винопроизводители. Докато комисията с председател инж. Георги Димитров от винзавода в Асеновград оценява пробите  участвали в конкурса за най-добро домашно вино, мъжката певческа група“Иван Михов“се погрижи за доброто настроение на празнуващите.

При червените вина бронза отиде при Йосиф Коко, второто място бе за Иван Григоров Петров, а първо място и приза цар на виното спечели съпругата миналогодишният победител Евгения Лалова с мавруд.

Трето място  в категорията бяло вино спечели Таня Чолакова, второто грабна Иван Петров, а Нейко Димитров с мускат отонил се представи с най-доброто бяло вино според дегустаторите и съответно зае първото място.

При червените вина бронза отиде при Йосиф Коко, второто място бе за Иван Григоров Петров, а първо място и приза цар на виното спечели съпругата миналогодишният победител Евгения Лалова с мавруд.

След награждаването гостите имаха възможност да опитат и конкурсните вина участвали в надпреварата .

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?