Подай сигнал

В Археологическия изгребали водата до 10 часа вечерта

Бедствие

от Росен Саръмов 712 прегледа 0

Д-р Кисьов показва откъде се е стичала водата в Археологическия музей

Стъкленият покрив на Музея на Съединението е издържал пороя снощи, без да пропусне и капка вода. Преди това служителите предвидливо преместили рояла и част от мебелите надалеч от проблемния аберлихт.

Преди време покривът бе от стъкло с метални нишки, но след това то бе заменено с нов вид плексиглас, обясниха от музея.

Проблемна обаче се е оказала бурята за долепения до него Археологически музей.

Целият му персонала е изгребвал с кофи от една от крайните му зали до 10 часа вечерта.

Белята е дошла от покритите с трева /кашпа/ на задни покриви на музея.

Жертва сме на некадърната работа по улуците на съседния Музей на Съединението. Те са направени така, че водата от целия им покрив се събира в две тръби. И тези тръби се изливат на нашия покрив с трева. И каквато и хидроизолация да има отдолу, при такъв порой той става басейн и прелива в музея”, обясни доц. д-р Костадин Кисьов.

Екипът е изгребвал вода, за да спаси разположеното под покрива с кашпа книгохранилище.

Доц. д-р Кисьов предупреди, че колекторът за обратни води от страна на площада на Съединението и към ул. „Петко Каравелов” връща вода по време на силен порой.

„Ще пиша до кмета за отпускане на допълнителни средства за доработване на отводнителната система на музея”, каза д-р Кисьов.

Марица.бг припомня, че в момента в Археологическия тече изложбата "Преоткритият свят на Стара Европа", която е събрала на едно място 5 от 14-те големи български съкровища. /Марица.бг

Аберлихтът на Музея на Съединението е издържал на пороя.
Аберлихтът на Музея на Съединението е издържал на пороя.

Единия от проблемните улуци
Единия от проблемните улуци

Всички мебели в Музея на Съединението са били преместени предвидливо
Всички мебели в Музея на Съединението са били преместени предвидливо

Коментари


Много грозно е това с приходите. Първо, не е вярно, второ, музеите не са търговски дружества. Трето, Археологическият също надали има особено високи приходи на фона на това, с което разполага и на много по-високите си разходи. На Росен Саръмов обръщам внимание, че Историческият музей има и други сгради, в които също има течове. Бедствието е голямо и срещу природата не може да се противодейства в подобни случаи. Срещу завистта и злобата също е трудно.

П.С. Дължа Ви още един отговор заради грозното и не вярно внушение за доходи и посещения. Както казах, в Регионален исторически музей - Пловдив има поне една обществена проява всеки ден, която се посещава от поне 60 човека. Освен това имаме реален безплатен ден всеки месец и не го крием. Държим възможно най-ниска цена на билетите, за да бъдем посещавани, а не да печелим. Убеден съм, че изложбата "Еврика" в Музеен център за съвременна история ще бъде най-посетената проява от календара за Пловдив 2019. Зала "Съединение" и експозиция "Българско Възраждане" посрещнаха над 3000 човека само на 18 май (Международен ден и Европейска нощ на музеите) - пловдивчани и гости на града, които не чакаха на опашки, не бяха пускани по двама, не бяха гонени след 22:00 часа и останаха в музея до полунощ... Но да не влизам във Вашия тон.

Да, истинското ми име е Пламен Четелязов - уредник връзки с обществеността в Регионален исторически музей - Пловдив, където всеки ден има поне една обществена проява - честване, представяне на книга, концерт, рецитал, изложба или друго. Дали сега бих могъл да науча името на колегата, който е автор на този учудващо неграмотен и стъписващо злобен коментар по мой адрес и по адрес на институцията, която представлявам? Ако не Ви е срам, заповядайте утре, за да ни покажете въпросното "снимано" и да изясним чия е вината за случилото се! При положение, че ни дели една стена е меко казано неадекватно да водим този разговор чрез медиите.

малоумен коментар на четелязов от подобието римп. навеса е направен срещу пороя превантивно. Водата от тръбите на т.н. музей на съединението. който има доходи от посещения 5000 лв на година. се изляха в кашпата и това е снимано

Още от миналата седмица по т.нар. "кашпа" на Регионален археологически музей тече ремонт. Именно затова пространството е покрито с найлон и летвички (както е видно от снимката). Белята е дошла точно от там - неправилно подбрано време за ремонт спрямо метеорологичната обстановка и некадърно обезопасяване с найлон и летвички при очаквани 80-90 литра на квадратен метър дъжд. Улуците, за които говори доц. д-р Костадин Кисьов, въобще не се изливат върху покрива на Регионален археологически музей, а върху улица "Петко Каравелов". Нещо повече - некадърната работа по изграждането на новата сграда на Регионален археологически музей преди години компроментира една от стените на зала "Съединение" - точно тази, по която се спускат набедените улуци. При последвалото укрепване, направено за сметка на Регионален археологически музей и извършено от работници, наети от Регионален археологически музей са изградени и въпросните "две тръби”. Обвиненията на доц. д-р Костадин Кисьов са странни и неприятни, каквото е и едностранчивото представяне на проблема от страна на г-н Росен Саръмов.

пише се Оберлихт