В 11 области на България е обявен жълт код, вижте ги КАРТА

Днес над страната ще преобладава облачно време и на отделни места ще превали слаб дъжд. По-значителни разкъсвания на облачността ще има над Югозападна България. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минимални температури между 0° и 5°, по морския бряг 6-7°, максимални между 5° и 10°, в крайните югозападни райони до 12°-13°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщена от дежурния синоптик Христо Христов, цитиран от Фокус. 

Междувременно стана ясно, че жълт код за снеговалежи е обявен в 11 области на страната за 9 януари, показва справка на сайта на НИМХ.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София – град, София – област, Пазарджик, Пловдив, Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян.

В тези райони се очаква след обяд снеговалежът да се усили и до полунощ новата снежна покривка да достигне 5-10 см. 


Атмосферното налягане ще бъде значително по-високо от средното за месец януари. През деня още ще се повиши. 

Над Черноморието ще бъде предимно облачно и главно по южното крайбрежие ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 8°-9°. Температура на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. 

На планините ще има разкъсана облачност, без валеж. Ще духа до умерен югоизточен, по най-високите върхове запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра – около 4°. 

През следващите дни температурите ще продължат бавно да се понижават. Ще преобладава облачно време. 

И в сряда слаб дъжд ще превали само на отделни места, а в четвъртък и петък валежи ще има на повече места. 

В средата на седмицата вятърът ще е от изток-югоизток, слаб, в източните райони до умерен. 

През нощта срещу петък и в петък постепенно ще се ориентира от североизток, а до края на деня и ще се усили, повече в източната половина от страната и в Дунавската равнина. През деня температурите ще се понижават, а с продължаващото застудяване, на места в Северна България и по високите полета дъждът ще премине в сняг.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?