В 10. клас знаят как да се пазят от вируси

73% отговориха на повече от половината въпроси, получиха сертификат за дигитална компетентност

Учениците имат все повече знания за сигурността в интернет и защитата от вируси. Това показва анализът на резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по информационни технологии след 10. клас, съобщиха от МОН. То се проведе в 928 училища в страната и в него участваха близо 45 000 десетокласници.

Тестът бе в 2 части. Първата съдържаше 20 задачи с избираем отговор, които се генерират на случаен принцип по време на самото изпитване. Така се изключва възможността за преписване, тъй като учениците решават различни задачи.

Най-добре десетокласниците са се справили с въпросите за безопасна работа в мрежова среда, защита от вируси и работа със споделени документи.

Втората част беше практическа, като отново всеки получи персонален вариант. 98% от явилите се са работили по нея, а повече от половината ученици не са се затруднили при решаването й. Отличници са Търговище, Русе и Ловеч.

73% от положилите изпита получиха сертификати за владеене на дигитална компетентност по Европейската рамка за оценяване. Те са успели да отговорят вярно на 50% или повече от въпросите. Средният резултат от външното оценяване тази година е 35,88 точки, което е почти 60% успеваемост. Това е и най-високото постижение досега.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
кака Мара антивируса

кака Мара антивируса

09.08.2019 | 16:06

Бравас! От малки ги учат на лоши работи!

Отговори
0 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?