Подай сигнал

Успелите деца на Пловдив

Десетки учители, далеч от прожекторите, създават малките спортисти, музиканти, художници, певци, математици

Пловдив

от Габриела Лазарова, Руслан Йорданов 2427 прегледа 0

Те са бъдещето на Европейската столица на културата, но заемат местата си на сцените още от днес. Талантливите деца на Пловдив с лекота печелят конкурси, надпревари и шампионати по света и у нас. В спорта над всички са световните шампионки по троен скок Алекс Начева и по шахмат - Виктория Радева, олимпийският шампион по спортна стрелба Кирил Киров, както и редица други, на чиито постижения „Марица" ще отдели специално внимание.


В изкуствата обаче пловдивските дарования по традиция успяват да се развихрят най-силно. Малките музиканти, художници, певци, поети, математици, учени и прочие, които смайват с постиженията си, са неопровержимо доказателство за съхраненото качество на местното образование. Дори и в най-тежките години на кризата, когато хиляди от образовани и подготвени хора избягаха от града, учителите с възрожденски плам успяха да запазят и да предадат знанията на следващите поколения.


Макар да са далеч от прожекторите на медиите, десетки преподаватели под тепетата вдъхновяват и изграждат бъдещите лидери и звезди във всички области. Днес Пловдив бавно възвръща блясъка си и започва да се сравнява с миналото си величие. А именно - в младото поколение са съсредоточени надеждите, че градът ще се превърне в културна столица не само за година, но и за десетилетия напред.

"Марица" избра няколко от най-ярките дарования под тепетата, за които да разкаже, и ще публикува статии и за останалите таланти, с които всички пловдивчани се гордеем.

2018 г. бе изключително силна за четирите зашеметяващи пловдивчанки от 4Magic. Звездите на Арт Войс Център с ръководител Руми Иванова, записаха най-слушаната песен в българския ефир за годината - „Together" ("Вечерай, Радо"). Вторият им сингъл „Колко ми липсваш“ също директно попадна в топ 10.

Друго от дарованията на Арт Войс Център - Ивана Муцова, надви съперниците си в музикалните конкурси „Златен ключ" (за франкофонска песен) и „Музикален импулс". Сега Ивана грабва сърцзата на зрителите на „Гласът на България".

16-годишният тромпетист Георги Грозев безапелационно спечели първа награда от Международния конкурс "Golden Classical Music Awards" в Ню Йорк и очарова публиката с изпълненията си в Карнеги Хол.

Преди броени дни пък 7-годишният пианист Борис Дюлгеров спечели Международния конкурс за пианисти VIVAPIANO\' 2019. Той учи при преподавателката Росица Грозданова в народно читалище „Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г."

Друг уникален пловдивски талант - 14-годишният пианист Борис Биков е печелил множество конкурси, а последното му постижение е второто място на Международния клавирен конкурс в Ница.

Коментари