Усилиха граничния контрол заради чумата

Дезинфекцират колите и ръчно, на територията на областта няма регистрирани огнища

От няколко дни задължителната дезинфекция на влизане в България от Турция е с двойно по-концентриран препарат, а от късно вчера работят и ръчни пръскачки, освен автоматичната система. Мерките са заради избухналата епидемия от чума по дребните преживни животни в съседна Турция. Заразата вече върлува и в Ямболска област.

От години личният багаж на всички пътници, влизащи на територията на България, се проверява за внос на суровини и храни от животински произход. Забранено е всичко, включително мляко и готови храни с месо. Може да се внасят единствено модифицирани храни за бебета, малки количества риба и мед, уточниха от ветеринарния контрол. Откритите суровини и храни се конфискуват и се изгарят. Месечно количеството им е около тон.

На територията на Хасковска област няма регистрирани огнища на чума по дребните преживни животни. Това обясниха членовете на епизоотична комисия, свикана по заповед на областния управител на Хасково Станислав Дечев.

“Обстановка е усложнена и затова са наложителни изключително строги мерки и дисциплина при изпълнението им както от страна на стопаните, така и от гражданите”, коментираха от Дирекцията за безопасност на храните.

Да се извършват стриктни проверки на транспортите средства, превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи. При проверките да се изискват документите, съпровождащи пратката, да се следи за спазване на изискванията за хуманно отношение към животните по време на транспортиране и на фуражните забрани, определени в правото на ЕС. При установяване или получаване на сигнали за умрели животни и птици - диви и домашни, незабавно да бъде уведомена ОДБХ. В случаи на нерегламентирано въвеждане и транспортиране на дивеч, живи животни и птици или суровини и храни от животински произход на територията на областта отново да бъде уведомявана Дирекцията за безопасност на храните. Това гласят решенията на епизоотичната комисия.

Зам. областният управител Стефка Здравкова апелира към животновъдите да бъдат изключително отговорни и да изпълняват санитарните мерки, предписани от ветеринарите, да дезинфекцират, да не транспортират животни и да не смесват стада.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?