US посланикът откри барелеф на президента Уилсън в Пловдив

България и САЩ са приятели и силни съюзници в социално-икономически аспект. Нека този паметник да е живата връзка по между ни. Това заяви в Пловдив американският посланик Ерик Рубин. Той пристигна под тепетата за откриването на барелеф на 28-я президент на САЩ Томас Удроу Уилсън, с мандат 4 март 1913 – 4 март 1921 г. Проявата е инициатива на Тракийското дружество “Войвода Руси Славов” с председател ген. Нонка Матова. Поводът е 100 години от края на Първата световна война, както и в знак на уважение и признателност към държавния глава Уилсън.

Благодарение на него, при подписването на Ньойския договор,  е запазена териториалната цялост на България. През 1919 г. със забележителна реч той се застъпва за страната ни и помага Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско да останат в българските държавни предели.

Автор на барелефа на Томас Удроу Уилсън е скулптурът Стоян Заваринов. След откриването се проведена кръгла маса на тема „Ролята на Президента Уилсън за бъдещето на България съобразно Ньойския мирен договор“. Показана бе и изложбата на Тракийското дружество „100 години от Първата световна война“, която наскоро бе на обиколка в Централна Европа.

Снимки от Атанас Кънев

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?