Ураганен вятър връхлетя Подбалкана, евакуират учениците

Стихията нанесе щети в училище, счупи врати и витрини и обърна контейнери за смет

Бурен вятър, който  връхлетя Подбалкана тази нощ и рано сутринта  причини щети в населените места от Калофер до Клисура. Стихията  разруши част от хидроизолацията на покрива на една от сградите на Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот. Парчета асфалт  и черна хартия се изсипха в двора на училища. 

Щетите са по най-северната сграда на ПГ „Ген. Заимов“, в която директно се блъскат ветровете от Балкана. Вятърът направи на парчета  стъклопакетите на входните врати и температурите в учебните стаи паднаха. Тази сутрин ни върнаха от училище, защото сградата е студена, разказаха ученици от училището. По-точно преди година подобна буря помля по същия начин покривната изолация.

По улиците в Сопот има обърнати контейнери за смет и паднали клони.

Вятърът строши прозорец и витрина на магазин в центъра на Карлово. Според собственика щетата е поне 1000 лева. По улиците в града има паднали пътни знаци и пътни табели,  има обърнати контейнери за смет.

Северната част на Карлово от сутринта е без ток. Според жителите от районите около бившата фабрика „Карловска корпина“ и в кварталите в полите на Балкана от сутринта няма електричество, хората предполагат, че причината е скъсани от бурята проводници. Без ток за няколко часа  бяха Розино и Христо Даново.

Още тази сутрин от администрацията на  община Карлово предупредиха за силен вятър със скорост около 90 км в час. От Кризисния щаб, оглавяван от кмета на община Емил Кабаиванов, съветват гражданите са бъдат предпазливи при движението си по улиците и да не се движат близо до сградите, поради опасност от падащи предмети.

От щаба  съветват  гражданите да приберат от терасите и балконите предмети, които може да паднат и наранят някого, а собственците на строителните  фирми да укрепят скелетата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?