Уникална драма и Русия триумфира на хокей

Сборная надви Германия в продълженията с 4:3

Русия спечели олимпийската титла в хокея при мъжете след невероятен финал с Германия, завършил 4:3 след продължения. Драматичната развръзка може да се сравни единствено с баскетболния финал на Мюнхен 72, когато СССР надви САЩ  с 51:50. Руснаците бяха на път да допуснат голяма сензация, след като изоставаха от германците, но изравниха с човек по-малко, секунди преди изтичане на редовното време. В продължението Кирил Капризов отбеляза решителната шайба 9:40 минути преди финалната сирена и донесе златото на руснаците.

До момента Русия не е имала титла след разпада на СССР като самостоятелна държава. Тази от Пьонгчанг също няма да се води на страната заради наказанието ѝ да не участва в игрите заради допинг скандала. Руският тим има седем титли (1956, 1964, 1968, 1972, 1976, 1984 и 1988 година), но всички предишни успехи дойдоха под името Съветски съюз. Руският отбор не беше играл финал в продължение на 20 години, след като в Нагано през 1998 г. отстъпи на Чехия.

Германците не успяха да поднесат нова изненада, след като в течение на турнира се превърнаха в убиец на гиганти. На четвъртфиналите те отстраниха двукратните шампиони от Швеция, а на полуфинала детронираха Канада, която беше спечелила последните два турнира.

Първата третина беше доминирана руснацитеи секунда преди нейния край Вячеслав Войнов откри резултата, завършвайки комбинация между Гусев и Капризов. В средата на втората четвърт Бундестима отговори и чрез Феликс Шутц резултатът стана равен.

Решителната част беше много интересна и головете заваляха. След спокойни първи 13 минути, двата отбора вдигнаха темпото и в рамките на 10 секунди набързо си размениха две шайби. Първо Никита Гусев изведе руснаците напред, но в ответната атака Доминик Кахун изравни – 2:2. Само 3:15 минути преди края Германия за първи път излезе напред след шайба на Йонас Мюлер.

Трилърът беше пълен и само 55 секунди преди края руснаците изравниха в момент, в който беше с човек по-малко на леда. Никита Гусев получи шайбата близо до вратата и не сгреши. В продължението надмощието беше поделено като още в началото втаратят на Бундестима Аус ден Брикен трябваше да прави ефектно спасяване, за да не допуска шайбата в мрежата си. Той обаче беше безсилен девет миути преди финалната сирена, когато Капризов реализира след подаване на Гусев, за да донесе победата на руските хокеисти. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?