Уникален концерт разтърсва битака пред Руския пазар

Търсим автентична атмосфера, а не лъскави зали, каза Васил Хаджигрудев от лейбъла Horz

Рок, джаз и пънк с балкански привкус ще зазвучат за първи път на поляната на битака пред Руския пазар. Това ще стане на 25 август на фестивала Hillock Carnaval. Освен на битака, музикалният лейбъл Horz ще направи концерти на други три места в града.

Това са Братската могила, Централна гара и площадът на Хаджи Хасан махала. От трите места най-интересно се очертава да бъде на битака. Концертите са на 24 и 25 август.

Битпазарът на Пловдив е известен с мръсотията си и вида си на сметище. Един от организаторите на концертите ​- басистът Васил Хаджигрудев, обясни, че не е виждал на живо пловдивския битак.

„Бил съм на софийския и мога да си го представя. Не ни интересува дали е мръсно, или не - ние това търсим! Искаме нещо автентично. Ако търсихме чиста зала, щяхме да направим концерта си там”, каза Хаджигрудев.

Организаторите от Horz са намерили на място откъде да черпят ток за концерта накрая на града.

Лейбълът за музика с балканско звучене Horz събира таланти от Сърбия, България, Италия, Испания и Израел през 2018-а.

Сега Лав Ковач, Алберто Миорин, Предраг Окилйевич - Педжа, Васил Хаджигрудев  и Димитрие Яковлиевич пристигат за първи път в Пловдив.

”Тук търсим почитатели на нестандартните музикални интерпретации, които да преобразят усещанията за време, пространство и айляк”, каза Хаджигрудев.

Групата Space Trio / LavljiDaniDima ще започне да свири още в 10 часа на Братската могила на 24 август. Вечерта от 20 часа на площада в Хаджи Хасан махала излиза формацията Хаджиоркестър.

Следващия ден - неделя, Dragon’s Fuel започват да свирят още в 9.30 на битака пред Руския пазар.

Денят е пазарен и целият терен ще е отрупан със стоки за продан - от сребърни лъжици от Франция до грамофонни плочи и зарядни за едновремешни телефони.

„Дори да е мръсно, искаме да посвирим на хората”, каза Васил Хаджигрудев за „Марица”. Фестивалът завършва в 20 часа на Централна гара с групата Zemljani/Кервиз.

СТАРТЪТ НА HORZ

През 2015 година, докато учат в престижната Prins Claus Conservatorium в Грьонинген, няколко млади музиканти от Сърбия, България и Италия се обединяват, създавайки в Нови Сад свой независим лейбъл със свое собствено студио.

Водени от желанието да променят средата в собствените си страни, пускат първия си проект през май 2018 г. Сега Horz се заявява като един от по-интересните музикални колективи на Балканите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
хаха

хаха

16.08.2019 | 18:28

Бай Кольо блъфа сигурно ще отиде , той и без туй минава от там като е битак да накупи разни крадени и развалени неща и после да ги продава .

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?