Уникален бульон за винаги здрави стави и стомах

Бульонът далеч не е поредната отживяла рецепта, останала в страниците на старите готварски книги. Всъщност напитката добива все по-голяма популярност, като редица диетолози, блогъри, звезди и спортисти включват този полезен продукт в менюто си. А причината е много проста – бульонът от кости носи много ползи за човешкото тяло и влияе положително на имунитета, стомаха, костите, ставите, кожата и косата. И затова вместо за добавка към супата все повече хора се възползват от лечебните свойства на домашния бульон за пиене.

Подобрява състоянието на ставите и костите

С напредването на възрастта колагенът в тялото намалява. При варене бульонът извлича желатин от костите и така набавя на организма тази важна добавка по естествен път. Натуралният желатин осигурява колаген, необходим за изграждането на здрави стави и кости.

Облекчава стомашните раздразнения

Напитката е изключително полезна при проблеми със стомаха, като помага за успокояване и възстановяване на лигавицата. 

Бульонът съдържа аминокиселини, които предотвратяват възпаленията и стимулират растежа на пробиотиците, нужни за добро храносмилане.

Подсилва имунната система

Бульонът е богат на витамини и минерали, които лесно се усвояват от тялото. Консумацията му намалява вероятността да хванете тежка настинка или грип. Като възстановява здравето на стомаха, допринася за подобрени функции на имунната система и намаляване на антителата.

Насърчава здравето на кожата и косата

Колагенът е необходим за поддържането на жизнена коса и еластична кожа, пише zdrave.to. Понижаването на количеството му има отрицателен ефект върху тъканите на тялото. За сметка на това повече колаген помага за намаляването на бръчките и целулита.

За да си го приготвите, са ви нужни тенджера, котлон и кости от теле, кокошка или пуйка. Добре е да добавите 2 супени лъжици ябълков оцет, който съдейства за оптималното извличане на минералите. Можете да прибавите зеленчуци като лук, праз и моркови, за да обогатите вкуса. Необходимо е костите да се варят поне 24 часа за максималното освобождаване на полезните им съставки (между 24-48 часа). След това течността може да се съхранява в хладилник или фризер.

За да варите костите толкова дълго време, използвайте слаб огън, а нарязаните зеленчуци добавете след 30 минути. През първите 2-3 часа може да наглеждате тенджерата, за да отстранявате натрупалата се пяна. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?