Подай сигнал

Удължиха с 9 дни срока за доброволно клане на свинете

Регион

от ДИМИТЪР КОМСИЙСКИ 545 прегледа 0

Удължиха с 9 дни срока за доброволно клане на свинете

На извънредно заседание Областната епизоотична комисия в Пазарджик взе решение срокът за преустановяване отглеждането на свине в тип „заден двор“ да бъде удължен с повече отседмица - от 2 август до 11 август включително.


То стана факт 24 часа след проведената среща на земеделският министър Десислава Танева с кметовете на населени места от община Пазарджик и по предложение на областния управител Стефан Мирев и членовете на комисията.


Мярката обхваща общо 75 насели места в региона, които се намират в 20 км зона около петте промишлени свинекомплекса в област Пазарджик.


След изтичане на този срок ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган - Областна дирекция по безопасност на храните.


Предстои актуализиране на списъците за броя на отглежданите свине в обекти тип „заден двор“ и броя на стопаните, които вече са преустановили отглеждането на прасета след дадените указания от МЗХГ и Областната епизоотична комисия.


РДГ-Пазарджик продължава да извършва проверки в горските територии за заболяване сред дивите прасета. Полицейски патрули дежурят на всички входно-изходни артерии в региона за нерегламентиран превоз на свине, животински продукти и фуражи.