Учителка прави концерт, събира пари за лечението си

Мария Трифонова се нуждае от изкуствена става, за да може отново да работи

Помогни си сам, да ти помогне и Господ, е казал народът. Водена от тази мъдрост, Мария Трифонова от пазарджишкото село Синитово сама се заема да организира концерт, с който се надява да събере пари за жизненонеобходимата  операция за имплантиране на изкуствена става. Жената има трудна съдба, ала сякаш става все по-силна с всяка срещната бариера по житейския си път. Мария няма възможност сама да тича по институциите, тъй като е на легло от октомври 2017 година. Затова само по телефона и чрез близки координира уреждането на благотворителното събитие, с което се надява да събере пари за операцията. 


Силната духом българка казва, че може да няма пари, но е богата на приятели. Те не са я оставяли сама в тежки моменти, неотлъчно до нея са и сега. Именно близка приятелка, с която са заедно от детските години, дава идеята за концерта. Донка Вълчева с готовност се заема и с повечето организационни въпроси. Нейният син Георги Вълчев, даровит пианист, е сред основните изпълнители, които ще излязат на сцена благотворително за Мария. Студентът привлича и много млади таланти от Националното училище по музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Първоначалната идея е в залата да звучи само класическа музика. Когато обаче разбират, че Трифонова отново се нуждае от помощ, много от пазарджишките ансамбли и състави сами я търсят и искат да я подкрепят с изкуството си. Така обявената програма, в която се включват и деца от Професионалната гимназия по химични технологии, тепърва ще се допълва.

Кметът на Синитово Борислав Алексиев съдейства с ангажирането на залата, която от община Пазарджик предоставят безвъзмездно. С помощ според силите си се включват още много хора - отпечатват плакати и покани, разпространяват ги. Който е помолен от Мария за помощ, веднага се отзовава. А тя е изключително признателна за всеки жест, направен за нея.

Трифонова не е спирала да работи, докато е била накрак. Учителка е по професия, завършила е и магистърска степен „Библиотекознание“. Била е част от екипа на Езиковата гимназия, на ОУ „Христо Ботев“, работила е в Славовица, Виноградец, Карабунар, в други училища и ведомства. В момента обаче не може да се движи сама, безработна е и в безизходица. Въпреки това не се отчайва. Вярва, че ще се намерят добри хора, които да  помогнат да се върне към нормалния си живот. Още повече, че става дума за неголяма сума. Но огромна в сравнение с единствения  доход - пенсия за инвалидност от около 200 лева.

Жената от година и половина е на легло. Разчита на грижите на сестра си Петя Трифонова. На нейните ръце са и двамата им възрастни родители, също инвалиди, а самата тя не е здрава.

Мария е родена с нанизъм - нисък ръст. От години има проблеми с различни стави по тялото си. Претърпяла е много операции. До момента семейството е успявало да се справи само - теглили кредити, продавали земи, синитовци и колеги помогнали. За предстоящата интервенция обаче близките не могат да се справят - вече им е останала само къщата, в която живеят.

„Отдавна имам проблеми със съпътстващи заболявания на опорно-двигателната система. При хората с нисък ръст се изразява различно - едни ги удря в гръбнака, при други - в други стави, кости. При мен се прояви в ставите. Имам и вродена луксация. Заради нея се наложи поставяне на изкуствена тазобедрена става в Горна баня преди 11 години. Всичко беше наред до едно злощастно падане на работното ми място в едно от училищата. Първоначално тук лекари не забелязаха, че има травми, макар че бяха направени много снимки, това не се установи навреме. Така тръгнах по столични клиники, започнах лечение. 

Две операции претърпях и двете излязоха несполучливи. С тази за счупването - на практика три операции, като само третата беше сполучлива. Принудих се да се обърна към частна клиника, защото от държавната в Горна баня започнаха да ме бавят и връщат, а междувременно кракът ми отече и посиня ужасяващо. Така бе открито счупване в ходилото и още едно - в коляното. Тазобедрената става я смениха неколкократно, последния път - сполучливо. Само за последната такава операция сме дали 13 000 лева, а те за семейството ми са много пари! Всичко, което имахме - недвижимо, движимо, го продадохме", разказва Мария. 

По препоръка на лекари Мария прави смяна на травмираната колянна става, но първият опит е несполучлив. Получава много силна инфекция. Развива сепсис. Спасяват я от критичното положение в Пазарджик, после я препращат към София, където правят 6 животоспасяващи операции. Оказва се, че отново трябва да се смени ставата със специална антибиотична. На място са изненадани с по-висока с 1000 лева цена, но за часове успяват да намерят приятелски заеми от свои близки в София и плащат, после връщат. 

Тази става обаче впоследствие не само се размества, но и разкъсва тъкани, което води до нови хирургични интервенции. След тях съветът е да се изчакат поне 3 месеца, за да може мястото да се успокои след толкова много операции. Те са изтекли в края на 2017 година.

През пролетта на миналата година, когато на Трифонови отдавна не им е останало нищо за продаване и вече имат само покрива над главата си, се налага поредната операция, за която за пръв път се налага да молят за помощ. Организираната тогава кампания завърши успешно. Нужните 4600 лева бяха осигурени най-вече благодарение на уважението, с което се ползва Мария в обществото. Основни дарители бяха нейни бивши колеги от Езиковата гимназия, бивши възпитаници на елитното училище, които  я помнят с добро, хора от родното  село, помогна и кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Малко преди да постъпи в болница обаче, Трифонова развива нова инфекция, отново е на ръба на сепсис и изправена пред труден избор - да пази парите за става или да купи с тях антибиотици, нужни буквално за физическо оцеляване. По-голямата част от лечението е домашно, на собствени разноски. Някои от медикаментите са на цени, по-високи от месечната  пенсия. Трифонова се принуждава да плати с даренията, за да спаси живота си. В крайна сметка парите свършват, а инфекцията още се спотайва в тялото . Междувременно публикува в профила си във Фейсбук касови бонове и фактури за всеки разход, за да се види, че не е злоупотребила.

При промените в състоянието  не се знае каква става трябва да се постави при следващата операция. Вероятно ще се наложи да е посребрена, за да се избегне нова инфекция, тъй като бактерията не е елиминирана и периодично се активизира. Прогнозната сума за импланта е между 4600 и 7000 лева. Освен тях са нужни средства за следоперативно лечение, както и продължителна рехабилитация, като Здравната каса поема най-много седмица раздвижване по клинична пътека. При това - с изискване за придружител в санаториума, така че излиза по-скъпо, отколкото частен рехабилитатор да прави домашни посещения. А до възстановяване на движенията ще минат поне няколко месеца. За всяко ходене в болница Трифонова се принуждава да плаща по 300 лева за медицински транспорт.

„Не спирам да се надявам, че с тази операция ще получа шанс отново да проходя, да започна работа, да си изкарвам прехраната, да бъда полезна както за себе си, така и за околните, да не тежа на близките си и на обществото“, споделя Мария.

Да подадем ръка

Благотворителният концерт ще бъде на 12 февруари от 19,00 часа в зала „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик. Вече се продават покани, всяка от които е по 5 лева. 

Дарения ще се събират и в прозрачна кутия до входа на залата. 

Пари за лечение може да бъдат преведени и по банкова сметка: 

02/0000000017508534, IBAN BG57STSA93000017508534, 

Банка ДСК, Мария Иванова Трифонова. 

Връзка с нея може да се осъществи чрез профила  във Фейсбук.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?