Училищен двор в Раковски стана любимо място за игри

Интересен и непопулярен начин да изкарат учениците извън затворените пространства на учебното заведение  са измислили група преподаватели от ОУ "Хр.Ботев" в Раковски.

На училищният плац са разчертани  настолни игри като  "Не се сърди човече", "Туистър", "Морски шах","Лабиринт", логически игри , в които се използва таблицата за умножение и още куп занимания. Очертано  е и поле с мобилини пътни знаци , на което децата  учат  правилата на движение по улиците и пътната безопастност.

За да види  реализираният проект на място отиде и зам.кмета по образованието  на община Раковски Татяна Бакова.

Идеята се ражда , когато преподавателката  Ана Боргоджийска  вижда една снимка в интернет на разчертан по подобен начин училищен двор в чужбина. Амбициозната учителка получава подкрепа от директора Кремена Алексиева и  заедно с колегите си   Ана Димитрова, Янка Арлашка, Ивана Лесова  запретват ръкави и за кратко време създават новият облик на двора на училището. Така със съдействието и подкрепата на родители , учители и ръководство новият облик на дворното пространство вече е факт.

  "Идеята е да превърнем сивият двор в притегателно и любимо място на децата , с цел да играят повече на открито, а не да се задържат продължително време пред телефоните и таблетите"- споделя Боргоджийска.

Всяко междучасие при хубаво време дворът се пълни с деца, които се тълпят пред всяка игра. Най-голям наплив от желаещи да играят има на карето с "Не се сърди човече". Игрите са пригодени за деца от  1-4 клас, но ги използват и по-големите ученици.

Докато играят и се забавляват децата  развиват двигателни умения, логика,  затвърждават знанията си придобити в клас и придобиват  нови.

Всички игри намират  приложение в учебните предмети "Математика", "Човек  и общество", "Човек и природа", "Български език". Някои от игрите карат децата да мислят логически. Към тези игри има предварително зададена схема и алгоритъм  , която се следва. Децата сами могат да променят правилата на игрите или да  измислят нови такива.

Игрите ще се доразвиват като една от идеите на преподавателите е на автомобилните гуми да се изпишат дати и събития от българската история. Така чрез игрите по  занимателен начин децата  ще ги запомнят по трайно

Амбицията на преподавателите е да се разшири периметъра на интерактивната площадка , като се добавят и изрисуват азбуката, кръговрата на водата, разтежа на едно дърво и др. Учителката  Ана Боргоджийска стига далеч в намеренията си и иска  да възроди позабравените  "бабини" игри на открито като ластик, дама. Преподавателският екип и ръководството на училището  са  категоричени , че по този начин училищният двор ще стане още по- привлекателно и притегателно място и в извънкласното време и в почивните дни.

"Не изисква много усилия и средства за направата на двора интересно и забавно място. Иска се само желание за това. Това са прости и постижими неща, хубаво би било и на повече места да бъдат прилагани".- категорична е Ана Боргоджийска.

Проектът  има подкрепата и от Регионалният инспекторат по образованието, а  екип от преподаватели  ще  систематизира и опише стореното в ОУ"Хр.Ботев"  в презентация   и ще я представят като добра практика  на колегите си от региона  на 4- тата регионална конференция на началните учители от Пловдив-област  на тема "Училището място за игра", която ще се проведе в Хисаря 30-31 март.

Зам. кмета Бакова използва посещението си в ОУ"Хр.Ботев"  и отиде да види  и новооборудвания  кабинет по биология, където петокласниците правеха опит с активен въглен да пречистят вода.

Татяна Бакова влезе и при второкласниците, за да види дали малчуганите харесват новите си книжки.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

31.10.2021 | 09:09

- ПИТАЙТЕ ФАНДЪКОВА, ТЯ Е ПО РЕМОНТИТЕ :)

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

31.10.2021 | 09:06

И ВЪПРОСА Е - КОЙ УСВОЯВА ПАРИТЕ НА МЕГА И Д И О Т И Т Е ЗА РЕМОНТ НА УЧИЛИЩНИТЕ ДВОРОВЕ И ФИЗКУЛТУРНИТЕ САЛОНИ???

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

31.10.2021 | 09:05

МЕГА И Д И О Т ДА СЕ НАРИЧАМ, ПЪРВА ГОРДОСТ Е ЗА МЕНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 :)

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

31.10.2021 | 09:02

ЩО Е ТО - МЕГА И Д И О Т ? :) - encrypted-tbn0.gstatic. com /images?q=tbn:ANd9GcQDKQemodUnee96udqzndBQvNfGxBHJ-fBQaA&usqp=CAU Е ТУК Е ЗА ПО-ЯСНО sportensklad. bg/image/cache/catalog/FITNES_UREDI/sportni%20nastilki/udaropoglastasti-plichi-plostadki-850x850.jpg

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?