Училище преподава готвене и шиене на момчетата

Гладенето, шиенето и готвенето би трябвало да са елементарни познания за всеки, но истината е, че много деца, особено момчетата, така и не ги научават у дома. Все още много мъже разчитат на жените около тях да им готвят или да им кърпят чорапите. Едно училище обаче не е съгласно с това неравенство и стигмата, че домакинската работа е само за жени, затова решава да въведе учебни часове за такива дейности. Тяхното мото е „Равенството се учи чрез действия“.  

Ето какво научихме за техния учебен процес:

Домакинската работа без значение от пола

През 2018 г. едно испанско училище в град Виго обявява, че ще включи в учебния предмет „Домашна икономика“ в своята програма. По време на тези часове момчетата щели да се научат как да гладят, шият и готвят, както и да се научат да ремонтират.

Учители и родители се обединяват около задачата да напътстват учениците. Всички часове се водят от учители доброволци или от бащите на учениците.

„Ще е много полезно за учениците да научат всички тези неща и когато създадат семейство, ще могат да участват пълноценно във всичко и ще знаят, че домът се поддържа от двама души. Не само жената трябва да чисти, да мие чиниите и да глади. Тези уроци ще ги научат как да се справят и сами вкъщи“, казва учителят Габриел Браво.

Идеята се родила, когато от училищната администрация търсели начин, с който да допринесат за половото равенство между учениците. След това проектът бил представен пред родители и ученици. Първите много харесали идеята, докато учениците никак не били във възторг, че ще шият и гладят.

Когато обаче занятията започнали, нежеланието им се изпарило и момчетата разбрали, че в тези задачи няма нищо страшно и трудно.

„За някои от тях това беше първият път, в който държат ютия, така че изживяването беше и забавно, и поучително. Родителите също са много доволни“, казва Браво. dama.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?