Училище плаща по 2 бона вода

ДГ „Каменица” едва се топли, строители копаят през 10 метра да открият пробива в тръбите

Пробив в парната инсталация мъчи от няколко седмици училище и детска градина. Вода изтича някъде от тръбите на метър и половина под земята по трасе с дължина около 80 метра, по които ДГ „Каменица” получава топло от  котела на СУ „Паисий Хилендарски”. Трудно е обаче да се установи къде точно е пробивът. Междувременно школото допълва системата с питейна вода и втори месец плаща сметка от 2000 лева. В детската градина пък парното не работи на пълна мощност.

Видели сме се в чудо, отпреди Нова година всеки ден сме ангажирани с този проблем, описа директорът на СУ „Паисий Хилендарски” Илия Къртев. За да се открие къде се губи водата, трябва да се разкопаят тръбите по цялото 70-80-метрово трасе. Школският шеф търсил съдействие от общината, но оттам отвърнали, че не могат да дадат финансово рамо.

Сега багер на ВиК дълбае из двора през няколко метра с надеждата работниците да открият пробива. Вече е разрито на 4 места и още няма ефект. Намерихме изтичане в една точка, но е незначително и със сигурност не е големият пробив, през който водата изтича и попива, каза Къртев.  Във всеки ров се слагат датчици, които търсят къде е разливът. Където има циментов улей под тръбите пък, работниците пускат „умна” камера, която свети и търси пробойна.

"От школото установили, че има проблем, когато започнало да пада налягането в системата. Затваряме крановете, доливаме вода, пак мерим, отсреща в детската градина радиаторите остават студени", описа сагата школският шеф.

Освен че прави отоплението неефективно в детското заведение, което се грее от централата-майка, пробивът води и до много разходи от делегирания бюджет на училището.

А той по принцип в момента е разлюлян, тъй като от януари влиза в сила 20-процентното увеличение на учителските заплати. Ръстът на единния стандарт за издръжка на ученика, който е ключов елемент при формирането на школския бюджет обаче, е само 16% и не компенсира повишението на възнагражденията. Освен това още не е разработена формулата, по която ще се разпределят средствата за училищата от общинската мрежа. Докато това стане в началото на всяка година, през януари училищата получават по сметките си 1/12 от миналогодишния си бюджет. Редно е този дял да бъде увеличен с 20%, за да можем да платим повишените заплати, казва Къртев.
Както и да смята, няма да може да изпълни за всички педагози изискването за такъв ръст. Следвайки заложените с промяната минимални прагове, е длъжен да повиши заплатите на младите учители от 650 на 920 лв., което прави 22,5%. Финансовата рамка обаче няма да позволи повече от 12-15 на сто повишение за други преподаватели. За всички обаче ще бъдат спазени минималните нива, увери Къртев.

Снимки Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?