Подай сигнал

Ученикът забъркал веществата за адските машини за 7-8 дни ОБЗОР

Пловдив

от Гергана Василева 1471 прегледа 0

Ученикът забъркал веществата за адските машини за 7-8 дни ОБЗОР

16-годишният ученик, който бе задържан за подготовката на терористичен акт в Пловдив, е забъркал веществата за бомбите за 7-8 дни. Детето е изключително интелигентно, с интерес към химията, стана ясно на брифинга в Специализираната прокуратура днес.

Едно от взривните устройства е било с тегло 14.5 кг и е открито в помещение, ползвано от ученика. Акцията по задържането му е била проведена в четвъртък и в нея са участвали екипи от Специализираната прокуратура, ДАНС, групата за борба с тероризма и Областната дирекция на полицията в Пловдив. При нея не е имало нахлуване. Семейството на детето е оказало пълно съдействие. Бащата е взел от училище сина си и е оказал съдействие на полицията.

При обиска в дома на деветокласника, който е възпитаник на елитна пловдивска гимназия, са намерени самоделни взривни устройства. Едното от тях е била т. нар. "тръбна бомба" - устройство, което често се използва при атентати в Америка. Намерено е също взривно устройство, което е в процес на изготвяне. То представлява два пластмасови съда, поставени един в друг, а пространството между тях е било пълно с пирони. Веществото, открито при обиска, е използвано при атентатите в Белгия и Франция, и в Сарафово.

Гешев обясни, че една от бомбите е била 14,5 кг, за сравнение тази в Срафово, която взриви автобус, тежала 2,5 кг.

„Вие си направете изводите”, коментира Иван Гешев. При обиска полицията е открила още множество механични, електронни прекъсвачи за електрически вериги, раница с електрическа верига, механични бутони и други части.

От събраните доказателства е установено още, че тийнейджърът е вербуван от Ислямска държава и е продължило поне година, открито е знаме на Ислямска държава, както и литература.

Гешев определи ситуацията като класически случай на вербовка и предупреди, че опасностите в нета за децата вече не са само да попаднеш на педофил, да бъдеш зарибен с наркотици, но и опасността от радикализация и промиване на мозъци.

"Вербовчиците са много ценни за ИДИЛ поради дейността, която развиват. Те са много добре обучени, истински психолози" уточни Гешев.

Затова и момчето стигнало до там, че поискало да приеме исляма.

Пловдивчанинът е бил зарибен във Фейсбук от вербовчиците, а след това разговорите са се прехвърлили в приложението Telegram, което е популярното сред терористите на Ислямска държава.

Прокурорът Гешев заяви, че сигналът е бил подаден от семейството и службите имат тяхното пълно съдействие. "Преценихме, че на това дете трябва да му се помогне. То трябва да е в изолирана среда и с него да работят психолози", коментира прокурорът.

Вчера, в закрито съдебно заседание, е взета мярка за неотклонение, като детето е поставено под надзор на детска педагогическа стая и е върнато в дома си. Гешев заяви, че според него това е грешка, макар че от едната страна е трагедията на детето и семейството, а от друга - потенциалната заплаха за обществото.

"Дали това беше или не беше правилно, ще покаже времето. Според нас момчето трябва да бъде в изолирана среда и с него да работят специалисти. Мярката е протестирана пред по-горна инстанция. Сега детето е при родителите си. Ако тази мярка бъде потвърдена, отговорността ще трябва да бъде поета от семейството, училището и детска педагогическа стая", заяви Гешев.

Той предупреди, че опитите да бъде издирвано и снимано детето, семейството и училището, може да доведат до неприятен краен резултат и апелира всички медии да не влизат в личното пространство и в училищната среда на момчето.


Гешев започна брифинга с уточнението, че става дума за дете и жертва, а не извършител на едно доста сериозно престъпление. Става дума за една лична трагедия, каза още Гешев. И допълни, че можем да се гордеем със своите служби. Взаимодействието между всички служби в сряда бе перфектно, разви се всичко за 5-6 часа, каза Гешев.