Ученикът забъркал веществата за адските машини за 7-8 дни ОБЗОР

16-годишният ученик, който бе задържан за подготовката на терористичен акт в Пловдив, е забъркал веществата за бомбите за 7-8 дни. Детето е изключително интелигентно, с интерес към химията, стана ясно на брифинга в Специализираната прокуратура днес.

Едно от взривните устройства е било с тегло 14.5 кг  и е открито в помещение, ползвано от ученика. Акцията по задържането му е била проведена в четвъртък и в нея са участвали екипи от Специализираната прокуратура, ДАНС, групата за борба с тероризма и  Областната дирекция на полицията в Пловдив. При нея не е имало нахлуване. Семейството на детето е оказало пълно съдействие. Бащата е взел от училище сина си и е оказал съдействие на полицията.

При обиска в дома на деветокласника, който е възпитаник на елитна пловдивска гимназия, са намерени самоделни взривни устройства. Едното от тях е била т. нар. "тръбна бомба"  - устройство, което често се използва при атентати в Америка.  Намерено е също взривно устройство, което е в процес на изготвяне. То представлява два пластмасови съда, поставени един в друг, а пространството между тях е било пълно с пирони.  Веществото, открито при обиска, е използвано при атентатите в Белгия и Франция, и в Сарафово.

Гешев обясни, че една от бомбите е била 14,5 кг, за сравнение тази в Срафово, която взриви автобус,  тежала 2,5 кг.

„Вие си направете изводите”, коментира Иван Гешев.  При обиска полицията е открила още множество  механични, електронни прекъсвачи за електрически вериги, раница с електрическа верига, механични бутони и други части. 

От събраните доказателства е установено още, че тийнейджърът е вербуван от Ислямска държава и е продължило поне година, открито е знаме на Ислямска държава, както и литература.

Гешев определи  ситуацията като класически случай на вербовка и предупреди, че опасностите в нета за децата вече не са само да попаднеш на педофил, да бъдеш зарибен с наркотици, но и опасността от радикализация и промиване на мозъци.

"Вербовчиците са много ценни за ИДИЛ поради дейността, която развиват. Те са много добре обучени, истински психолози" уточни Гешев. 

Затова и момчето стигнало до там, че поискало да приеме исляма.

Пловдивчанинът е бил зарибен във Фейсбук от вербовчиците, а след това разговорите са се прехвърлили в приложението Telegram, което е популярното сред терористите на Ислямска държава. 

Прокурорът Гешев заяви, че сигналът е бил подаден от семейството и службите имат тяхното пълно съдействие. "Преценихме, че на това дете трябва да му се помогне. То трябва да е в изолирана среда и с него да работят психолози", коментира прокурорът. 

Вчера, в закрито съдебно заседание, е взета мярка за неотклонение, като детето е поставено под надзор на детска педагогическа стая и е върнато в дома си. Гешев заяви, че според него това е грешка, макар че от едната страна е трагедията на детето и семейството, а от друга - потенциалната заплаха за обществото.  

"Дали това беше или не беше правилно, ще покаже времето. Според нас момчето трябва да бъде в изолирана среда и с него да работят специалисти. Мярката е протестирана пред по-горна инстанция. Сега детето е при родителите си. Ако тази мярка бъде потвърдена, отговорността ще трябва да бъде поета от семейството, училището и детска педагогическа стая", заяви Гешев. 

Той предупреди, че опитите да бъде издирвано и снимано детето, семейството и училището, може да доведат до неприятен краен резултат и апелира всички медии да не влизат в личното пространство и в училищната среда на момчето. 


Гешев започна брифинга с уточнението, че става дума за дете и жертва, а не извършител на едно доста сериозно престъпление. Става дума за една лична трагедия, каза още Гешев. И допълни, че можем да се гордеем със своите служби. Взаимодействието между всички служби в сряда бе перфектно, разви се всичко за 5-6 часа, каза Гешев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Велко

Велко

09.06.2019 | 12:38

Какво дете на 16 г. ? На 16 г. аз вече пуших и таковах момичета и жени наред - имах вече над 50 записани в тефтера ! Защо му криете името и физиономията, значи това е гнъсен злоумишлен изфабрикуван сценарий за отвличане на вниманието на блажените вярващи балами ?? Дори в САЩ при такива случай веднага открито публикуват името на заподозрения и физиономията му, училището, родители и приятели !!

Отговори
1 1
коментарите са излишни

коментарите са излишни

09.06.2019 | 08:32

"И допълни, че можем да се гордеем със своите служби. Взаимодействието между всички служби в сряда бе перфектно, разви се всичко за 5-6 часа, каза Гешев." "Семейството на ученика от Пловдив е предало момчето на полицията. То има психични проблеми. Няма нито едно доказателство или някаква следа за връзка на тийнейджъра с радикални организации." - Родната полиция ни пази....

Отговори
2 1
Д А

Д А

09.06.2019 | 03:58

Добре че семейството е сигнализирало.Статистите от службите били за награди едва ли не.Абе Гешев смешки стига перчене.

Отговори
4 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?