Подай сигнал

Ученик от Английската се бори за $100 000

Димитър Фердинандов обяснява науката с видеа за космоса

Образование

от Елица Кандева 1163 прегледа 0

Ученик от Английската се бори за $100 000

Гледали ли сте филмите на „Нешънъл Джиографик”, които нагледно и ефектно обясняват и показват сложни процеси в науката? А предаванията на д-р Оз, който превръща в забавление случващото се в човешкия организъм?
Двамата вече си имат последовател в България. Димитър Фердинандов от ЕГ „Пловдив” е избрал същия подход, за да разказва достъпно за тайните на космоса. Момчето създава видеа, в които обяснява сложни термини, добавя компютърни анимации и онези сложни термини от учебника изведнъж започват да изглеждат като фасулска работа.

„Децата обичат да играят. Така те изследват света. А най-много обичат историите. Аз бях запленен от историята на вселената”, разказва Димитър Фердинандов. Още като хлапе на 5-6 години той започнал да събира различни енциклопедии за космоса и физиката. Когато се появи поредицата „Космос” на „Нешънъл Джиографик”, вече можех да използвам различни програми, обяснява той.

На 13 години момчето започнало да създава свои видеа, вдъхновени от гледаното по телевизията. Тийнейджърът показва заснетото пред съучениците си и главната му цел е да прави достъпна за тях сложната материя в науката.

Димитър си оборудвал малко студио у дома, където създава видеоклиповете. А това не е проста работа - всяко видео му отнема поне месец.

Вълнуват го теми, свързани с историята на вселената. Малките филмчета на момчето от Английската гимназия обясняват например как работи атомът. Чрез тях то лансира своя идея за космически асансьор. Обяснява какви са заплахите за Земята от прелитащи астероиди. В 30-минутно видео излага и своите възгледи как чрез технологиите да достигнем до слънчеви системи извън Млечния път.

С видеото си „New Hope” - Одисей 2” Димитър Фердинандов печели състезание за младежи по астрономия и представя България в Дания.

От нищо можем да създадем всичко, усмихва се десетокласникът от Английската. Работата му върху видеата го срещнала с българския космонавт Георги Иванов и Таня Иванова - директор на проекта за първата космическа оранжерия. Момчето бе и сред учениците от 10 училища, които се срещнаха с астронавта от НАСА Ричард Линехан, който е участвал в 4 космически мисии и гостува в Пловдив.

Сега Димитър Фердинандов работи усилено над нов свой проект, за да участва в конкурс на „Нешънъл Джиографик”. Залогът е голям, защото авторът на най-доброто видео ще получи 100 000 долара за оборудване на своя лаборатория или студио. Истинското удовлетворение за мен обаче ще е, ако допринеса науката да се разбира по-лесно в училище, казва Димитър. Вярва, че за да стане по-достъпен материалът, учениците също трябва да търсят варианти за това, да предлагат идеи и да участват в процеса. А видеата са неговият начин.

Коментари