Учениците на Васил Базелков: От клуб „Квант“ до Харвард

Давам на учениците да пият вода от пет-шест извора, за да намерят своя, казва физикът с 40-годишен стаж

„Ученикът е като кофа с бензин. Само да хвърлиш запалена клечка вътре, и лумва пожар“, казва пловдивският учител по физика Васил Базелков.  Пламък на талантливите му възпитаници от клуб „Квант“ изгрява до върховете на световната наука  и университети от ранга на Харвардския. Преподавателят с 40-годишен стаж умее както никой друг в Пловдив да запали вниманието на  тийнейджърите към точните науки.


„В клуба по физика „Квант“ даваме на учениците да пият вода от пет-шест извора.  По този начин всеки може да намери своя извор", Базелков пуска друга от зашеметяващите си метафори. Преподаватели от различни университети и от БАН изнасят занимателни лекции на различни теми - приложна физика, астрономия, инженерни и компютърни науки. Правят го на възрожденски принцип, безвъзмездно. „Идват да изнасят уроци от уважение към учениците, от любов към професията, заради нашето познанство", допълва той.


Базелков е убеден, че когато средношколците се докоснат до харизмата на академичните светила и до техните знания, у тях ще се събуди искрицата. „Идеята е да се осигури време и пространство, където млади хора, интересуващи се от физика, математика, инженерни науки, астрономия и информатика, да могат още от училище да се докосват до тези сериозни науки и евентуално после да продължат по този път", допълва той.


Формулата на Базелков работи безотказно. В основания през 2003 г. „Квант" стотици тийнейджъри са намерили своя път. „Имаме ученици, които са стигали до бронзови медали на световни първенства по физика. Имаме хора в Харвард - миналата година Лора Стоянова е сред  четиримата души от България в университета, приета в Харвард в специалност "Квантови компютри и физика". Това са новите поколения, за които тепърва ще се говори", обнадежден е Базелков.

Друг възпитаник на „Квант" - Христо Гонев, през м.г. е постигнал 98% успеваемост на „SАТ-Физика" - приемния изпит по физика за английските и американските университети - невероятен резултат. Пловдивски ученик от клуба - Илия Василев, печели бронзов медал на изключително трудната световна олимпиада по физика.

В топлистата на квантовците е и Евдокия Костадинова, която за година защитила магистратура и докторска степен по атомна физика и нанокомпютри в Чикагския университет. Друг кадър на кръжока е Руслан Нешев, изучил във Виена инженерните науки. Някои от талантите с неочаквана парабола се изявяват в други области - страхотната експериментаторка Юлия Йорданова става оперетна певица и ще изпълни една от главни роли в „Евита" - новия спектакъл на Пловдивската опера.

Васил Базелков учи талантливи младежи вече близо четиридесет години, първоначално в Математическата гимназия в Смолян, а после и в няколко училища в Европейската столица на културата. „Може да се каже, че съм помогнал на много ученици да намерят пътечката към голямата наука", отбелязва той.

„Ако учителят не събуди интереса, той няма да си свърши работата добре. Трябва първо да покаже необходимостта от предмета на учениците и след това да пристъпи към самия урок. Добре е да им грабнеш вниманието и да им подадеш загадки, които да ги развълнуват. Понякога ученикът няма да може да заспи, докато не намери отговор на интересуващите го въпроси", обяснява той.


Едно от главните събития на „Квант“ е Националното състезание на знаещите, което тази година ще се проведе на 19 април за 48-и път.

Клубът се намира на покрива на Техническия университет „Квант”. Човек изкачва витите стълби и сякаш попада в магическия свят на Хогуортс. В залата е пълно с апаратура и странни предмети за експериментални опити. Широката тераса пък служи за астрономическа наблюдателница.

„Ние сме първият подобен университетски клуб в България - помагали сме на много колеги от страната да си направят собствени клубове - в София, Хасково, Асеновград, Смолян и другаде. За съжаление, повечето съществуват година-две и се разпадат", обяснява учителят.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?