Ученици зададоха 100 въпроса на Апостола

Децата и младежите знаят много за Левски, но се интересуват повече от неговия вътрешен, душевен свят, смята учителката по литература Елена Присадова

Младежите се интересуват повече от вътрешния, от интимния  свят на Апостола, от  неговата душа. Това сподели пред „Марица” учителката по литература Елена Присадова, която преподава в Средно училище „Васил Левски” в Карлово. В навечерието на 19 февруари - деня, в който се покланяме пред паметта на Апостола,  тя предложи  на своите ученици своеобразна среща с Васил Левски.

Елена Присадова  покани младежите да зададат по един въпрос на самия Апостол. Направих това, защото те търсят отговори на много свои въпроси чрез Апостола. Този стремеж на младите хора да погледнат  на света  през неговите очи го носят учениците не от един випуск, а от всеки. В този миг на въображаема среща  те имаха шанс само на един въпрос към него”, разказа Присадова.

От четири паралелки, в които учителката  предложила на децата своеобразния експеримент,  били получени над 100 въпроса, които рядко се повтаряли. Някои от  тях бяха:  „Дали в тази ситуация, в която е днес българинът, Левски би направил  това, което и  тогава?“, „Кой е последният човек, за когото си е помислил, когато са  го водили към бесилото?”.  Имаше  и няколко въпроса,  като например: „А сега накъде?”.

Трима от учениците  бяха попитали: „И какво от това?”. Няма да скрия, че този  въпрос малко ме натъжи, малко ме заболя, но това  идва от неудовлетворението на  младите хора, които по принцип са критични”, каза Присадова.

„Ако имаше право само на една последна среща, с кого би пожелал да е тя?“ и „Как разпознаваше верните си хора от враговете?”, питали още възпитаниците на литераторката от Карлово.  Според  Елена Присадова децата и младежите знаят много за Левски и искат да знаят още повече. Много исторически извори ни дават информация за външните му проявления, а те искат да знаят повече за душата му, за това, което е носил в себе си“, каза още Присадова.  

Неотдавна училището с помощта на платформа АГОРА издаде сборник с 16 ученически творби, посветени на Левски. Той се нарича  „Откровения” и е втората такава книга, в която нашите възпитаници представят своите есета и стихове за  Левски, припомни учителката по литература.

Повечето ученици са писали есета и преди година в първия сборник и сравнявайки работите на учениците от първия и втория сборник, се вижда, че вторите са вече по-зрели, с по-висока художествена стойност. Ако в първите есета на децата имаше  болка,  критикарство и несъгласие със ситуацията у нас, от разминаванията между идеалите на Левски и действителната ситуация, в есетата, писани една-две години по-късно, младежите търсят отговори, коментира учителката.

В  тези есета се вижда, че  децата, връщайки се към  миналото, към историята,  искат  сами да пренесат най-ценното в бъдещето. И  една от най-здравите жилки в корена на това дърво те откриват в личността на Левски”, коментира Елена Присадова.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?