Ученици подариха книги на Детската къща

„Ти си звезда! Ти си прелест!”, написа момиче от ОУ „Екзарх Антим I”, пъхна посланието си в книжка и я прати като дар на хлапе, което в момента не живее със семейството си и е настанено  в  Детската къща. Ученици подготвиха 350 томчета с лично обръщение към деца от центрове за настаняване от семеен тип под тепетата, а активисти на Ученическия парламент им ги занесоха заедно с председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.

Съвместната кампания на училището и агенцията е под надслов „Истинското богатство за човека е доброто, което е сторено за другия”. И ще прескочи пределите на Пловдив – част от книгите заминават за София, откъдето ДАЗД ще ги прати на още деца, които ползват социални услуги в страната.

Сред книжките са „Малкият принц”, „Приказки на баба”, „Котаракът в чизми”, „Хитър Петър” и още много интересни истории, които учениците са открили в своите пътувания между страниците. Най-ценното в тях е посланието от вашите връстници, каза д-р Елеонора Лилова на децата между 4 и 12 г., които дойдоха да ги получат в Комплекса за социални услуги за деца и семейства. Попита ги те правят ли добро и им обясни: „Като вършите всеки ден по едно добро, ще станете големи добри хора”.

Оказа се, че всички от Детската къща могат да четат, без 4-годишния „талисман” на групата, който е още в забавачка. Даже си имат любими герои – Пипи Дългото чорапче и една реабилитирана Баба Яга, която е превърната в положителен персонаж в „Патилата на метлата”.

„Ако си направил добро, замълчи. Ако са ти направили добро, разкажи”, прочетоха още децата на своите подаръци. И още: „Мило дете, винаги мечтай, защото човекът е това, което са неговите мечти”. Седмокласниците Димитър, Йоана и Иван от ОУ „Екзарх Антим I” добавиха и свои заръки: „Бъдете безгрижни, докато можете!”.

Към момента само 83 деца в цялата страна са останали в институции  за деца, лишени от родителски грижи, каза  д-р Лилова. Останалите вече са в Центрове за настаняване от семеен тип. Извеждането им от някогашните пансиони за по 300 деца и осигуряването на по-добра среда обаче не стига - трябва да променим нагласите към тях и да загърбим езика на омразата, каза шефката на ДАЗД. Според нея един от пътищата за това са съвместни инициативи с връстници, които живеят в семействата си. Така на децата от социалните услуги няма да се гледа като на „другите”, но не бива да се изпада и в милозливост, защото това пак ги поставя в същата роля, убедена е д-р Лилова. И добави, че има много примери на успешни хора, които са израснали без родителска грижа.

Тя получи от домакините картина на тийнейджър от ЦНСТ „Мария Тереза”, нарисувана в съвместна инициатива с КЦМ на тема „Истинското се вижда само с очите”, рисунките от която ще се продават на благотворителни събития, а парите ще са за лагер.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?