Ученици от Търговската създадоха плакати за евровота

Ако не беше вашата агитация, никога нямаше да гласуваме, признават съучениците им от Търговската гимназия

Безпрецедентна двумесечна кампания по агитация за предстоящия евровот на 26 май, проведоха ученици сред съучениците си от Националната търговска гимназия в Пловдив. ​Инициативата им е без аналог, тъй като е дело на младежи, които ще гласуват за пръв път. Въпреки това те са с ясна визия за своята принадлежност като европейски граждани и са убедени, че именно млади хора като тях са носители на добрата промяна в Европа. Кампанията им, подкрепена и от ръководството на школото, е уникална и с това, че в нея няма и капка агитация за нито един кандидат или политическа партия. А в смисъла ​и ползата да ид​ат до урните и да пуснат бюлетина. Малката им тайна е в истинските думи, съчетани с „говорещи“ картинки и дебати с връстниците си. За тях думата избори означава: Индивидуалност, Загриженост, Бюлетина, Отговорност, Решения, Интереси.

„Погрижи се за здравето и на този организъм - гласувай на изборите за европейски парламент“, „Всеки глас е толкова важен за изборите, колкото всяка пчела е важна за екосистемата“, „Не се интересуваш от политика - тя се интересува от теб“. „Погрижи се за мен и ще давам плод“, „Настрой ме, за да ти харесва как звуча“, „Без капки няма да има море - всеки глас е важен“. Това са част от посланията на колоритните илюстровани плакати, които са по коридорите и класните стаи в Националната търговска гимназия под тепетата. Те са нагледните помагала, с които група ученици от 11. клас станаха будители за своите връстници, убеждавайки ги защо е важно да се гласува за Европейски парламент на 26 май.

Инициативата на своеобразната просветителска дейност е на Евроклуба към гимназията, в който членуват. Председател е 11-класникът Николай Николов, а автор на плакатите е съученичката му Виктория Арабаджиева. С активната си просветителска дейност, продължила два месеца в разговори и дебати с 11-тите и 12-тите класове, всички членове на Евроклуба дадоха своя принос в националната кампания „Този път ще гласувам“.

Ето какво мислят те за Европа и за тяхната роля за по-доброто бъдеще на Европейския съюз.

Николай Николов:

Към 26 май няма да имам навършени 18 години, за да гласувам, но съм убеден, че от нашия глас зависи бъдещето на Европа и Европейския съюз. Нашият евроклуб е с дългогодишна традиция, но от няколко месеца го развиваме активно. Интересът ни се провокира преди две години, когато аз и съученичката ми Катя Кривчева посетихме Европарламента в Страсбург по програма „Евроскола“, където бяхме в ролята на евродепутати за един ден. Това беше преломен момент в нашия живот, който промени и мирогледа ни. Тогава решихме да предаваме това, което сме научили там и да насърчим другите да участват в подобни програми, за да могат и те да се променят и изградят  като личности. С нашата кампания насърчавахме именно тези, които ще упражнят за първи път своя вот. С нашите послания провокирахме младите не само да научат нещо повече за Съюза и какво прави той за тях, но и да изразят своето мнение и позиция. Мисля, че успяхме, защото съученици и приятели ми казват: „Ако вие не бяхте разпространили подобно нещо, ​ние никога нямаше да гласуваме“.

Камена Стоицева:

Точно ние младите трябва да решаваме бъдещето си и това, в каква Европа искаме да живеем. В учебната програма липсва информация за изборите, затова се отдадохме на просветителска дейност. Знаем, че всеки навършил 18 години има повече права и задължения. И много по-лесно е, когато млади си комуникират с млади, в което се убедихме, разказвайки на нашите връстници що е то Европейски съюз и ролята на всеки от нас в него. Затова трябва и в другите училища да се сформират клубове като нашия с подобни инициативи.

Катя Кривчева:

Доволни сме от дискусиите, които водихме. Имаше различни гледни точки и мнения „защо ще гласувам“ и „защо няма да гласувам“. Опитът ни показа, че е много по-добре, когато млад човек говори на млад човек,  отделно че е изслушван по-добре. Важно е човек да вземе решение за живота си, и както сме казали в един от плакатите, може да не се интересуваш от политика, но тя се интересува от теб, затова е необходимо да се гласува.

Юлияна Гачева:

Радостна съм, че все повече ученици вече се интересуват не само какво правят европейските институции, но да се почувстват по-близо до Европа и да разберат какво прави тя за тях и как може да се подобри животът в България. Има много организации, които са плод на Европейския съюз, от които младите непременно трябва да се възползват. Даваме си сметка, че нашите родители не са имали тази възможност. Даваме си също сметка, че Европа е дала много за нас и ще продължава да ни дава, ако ние се грижим за нея. Най-малко като гласуваме. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?