Подай сигнал

Ученически туроператор праща на Луната срещу половин милион

Покрай космическите мисии изучиха класификатора на професиите и минималните осигурителни прагове

Образование

от Елица Кандева 314 прегледа 0

Ученически туроператор праща на Луната срещу половин милион

Разходка до Луната срещу 500 000 лв. предлага на ТФ фест ученическата туристическа компания „Спейс травъл” на 11. з клас от Националната търговска гимназия в Пловдив. Тази цена се плаща за осигурен подготвен екипаж, застраховка живот, медицински тестове, космическа храна и напитки. На 6-местната ракета не се допускат пътници с високо кръвно, наднормено тегло или ръст над 2 м, както и хора със здравословни проблеми. Излитането е от град Куру във Френска Гвинея, а дотам клиентите трябва да стигнат сами. Преди полета всеки подписва декларация, че поема риска.


На щанда си, облепен с изгледи на звездни мъглявини и под висящи книжни звезди и планети, учениците увериха, че няма да фалират заради липса на платежоспособни клиенти и се целят в богаташи в чужбина. Ще преборим конкуренцията на вече съществуващи такива компании с убедителна реклама, каза техническият секретар Симона Станева. Главната счетоводителка Таня Млеканова пък разказа, че покрай космическия туризъм с връстниците <210> доста поровили в интернет и научили любопитни неща ​- например, че звездата Бърнард е червено джудже, по-старо от нашето Слънце. Запленени от Алфа Кентавър - най-ярката и най-близка до Слънцето звезда, която обаче не се вижда от България. Затова, освен пътешествието до Луната със стъпване на нея в специален скафандър, учениците предлагат и оферта за излитане и наблюдение на Алфа Кентавър - срещу 100 бона.


За осъществяване на космически мисии работят 4 отдела - счетоводен, административен, правен и маркетингов. Вече бихме се справили и с истински частен бизнес, стига да сме в същия състав, заключи оперативният счетоводител Мариела Симитчиева. А звездната принцеса на фирмата се оказа учителката по счетоводство. Но не очаквах да стигнат чак до Космоса, усмихва се тя. Доволна е, че назначавайки персонала, учениците се поровили в класификатора на професиите и минималните осигурителни прагове, на практика приложили знания от всички икономически дисциплини.

Коментари