Учат полицаи как се кара патрулка СНИМКИ

Практическо занятие за безопасно шофиране се проведе вчера на писта „Дракон“ в село Калояново. Участие в него взеха служители – водачи на автомобили със специален режим и осъществяващи патрулно-постова дейност,  от всички районни управления и секторите „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“ към пловдивската дирекция на МВР. По време на теоретичната част бяха припомнени основните правила за придвижване по пътищата и обсъдени различни ситуации от служебната практика при преминаване през стандартно или кръгово кръстовище с по-висока от допустимата скорост.

Акцентът бе поставен върху необходимостта от повишено внимание и готовност за избягване на рискови ситуации при управление на служебните полицейски автомобили, независимо от това, че съгласно Закона за движение по пътищата те са със специален режим и е допустимо да се движат в забранена посока; с по-висока скорост от разрешената за даден участък; да преминават при забранителен сигнал на светофарна уредба или без да спират при наличие на пътен знак; могат да бъдат паркирани или да престояват на забранени места и т.н. От началника на отдел „Административен“ присъстващите бяха запознати с текста на публикация „Предвидимото е предотвратимо“ от Националната асоциация на полицейските началници, имаща отношение към разглежданата тематика.

 

За втора поредна година в лекцията се включи и 18-кратният шампион на България по автомобилен спорт Илия Царски. Сред професионалните съвети, които отправи към полицейските служители, бе да обръщат сериозно внимание за правилна позиция в седнало положение и начина на захващане на волана, познаването на различните видове пътни настилки, възможностите за реагиране при хлъзгав или мокър път,  извършване на завой с висока скорост, избягване на удар при блокиране на спирачките и др. Едновременно с необходимостта от овладяване на повишилия се адреналин при създала се рискова ситуация за самия водач на автомобила, той изтъкна и важната роля на пътуващия на предна дясна седалка, който много често играе ролята на навигатор и подпомага шофьора. Илия Царски напомни и, че когато служебните автомобили са с включени звукова и светлинна сигнализация понякога предизвикват непредвидими реакции у другите участници в движението.

Своя опит националният шампион сподели на пистата, където заедно с полицейските служители оттренираха различни ситуации от работното им ежедневие, свързани  с необходимост от шофиране с по-висока скорост. 

 

Практическото занятие на писта „Дракон“ бе заключителен етап от организирано в периода 8 - 15 октомври обучение на територията на Международен панаир - Пловдив. В него на служители от областната дирекция с правомощия за контрол на движението според Закона за движение по пътищата бе обърнато специално внимание за спазване на правилата за безопасност по време на работа. Трите основни теми, които бяха разгледани са: поведение при запазване на местопроизшествие при катастрофа; избор на място, обособяване на КПП спрямо териториалната възможност и действия при провеждане на специализирана операция по метода „Широкообхватен контрол“ и превенция на пътнотранспортния травматизъм с участие на служители с лични и полицейски автомобили.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?