Убитите по пътищата намаляват, мелетата продължават

През 2017  г. на територията на ОД на МВР -  Пловдив са регистрирани 898 тежки ПТП, с 59 загинали и 1159 ранени участници в движението. В сравнение със същия период на 2016 г., броят на тежките ПТП е намалял със 151, на загиналите с 14, а на ранените - със 151, показват данните от полицейската статистика.

Броят на убитите е с най-ниска стойност за последните 10 години. Същото важи и за броя на катастрофите и ранените.

 Като тенденция се очертава основни причини за възникване на тежките ПТП да са грубите нарушения, извършвани от водачи на МПС - движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство, неспазване на дистанция, навлизане в насрещното движение, твърдят от КАТ-Пловдив.  

Отчита се и неспазване правилата за движение от страна на пешеходците, въпреки че относителният дял на тези нарушения, довели до възникване на тежки ПТП, е 2,3% от общия брой за 2017 г.   

Статистиката посочва и основните места, на които са станали тежките ПТП. Според данните 43,9% от всички сериозни катастрофи са възникнали в град Пловдив, което е с около 1,6% повече в сравнение с 2016 г. 

33,5  на сто са инцидентите по пътищата от републиканска и общинска пътна мрежа (с около 1,5% повече в сравнение с 2016 г.).

22,5  процента от катастрофите са станали в другите населени места от областта (с около 2,5% по-малко в сравнение с 2016 г.).

Защо се блъскаме?

Движението с превишена и несъобразена скорост е основната причина за жертвите на пътя, сочат данните на КАТ. Заради това нарушение през миналата година са станали 325 тежки ПТП с 31 убити и 409 ранени.  

303 ПТП с 9 убити и 380 пострадали са възникнали заради отнемане на предимство при извършване на различни маневри. 6 участници в движението са станали жертва на навлизане в насрещното платно, като по тази причина катастрофите са 31, а ранените - 56.

Други 6 живота са изгубени заради отклонено внимание на пътя при 39 ПТП с 42 ранени.

Употреба на алкохол, неправилни маневри или изпреварване, невнимателно движение на заден ход и неспазване на дистанция са другите причини, довели до трагедии на пътя. Списъкът се допълва още с отваряне на врата по време на движение, каруца без надзор и непочистени стъкла.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?