Тъжна вест! Почина майсторът на българската анимация

Един от най-талантливите и известни български аниматори Николай Тодоров почина рано тази сутрин, пише Lupa.bg от негови близки. 67-годишният художник си отиде след дълга битка с рака. До последно той обаче рисуваше шаржове и се опитваше да надвие тежката болест с хумор и ирония.

Отиде си аниматорът Николай Тодоров

Николай Тодоров е роден на 18 февруари 1952 г. в София. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в столицата. През 1978 г. завършва анимационно кино във ВГИК – Москва, в класа на Иван Петрович Иванов-Вано, който се смята за баща на руската анимация.

От 1979 г. работи в студио за анимационни филми „София“ като режисьор, художник – постановчик, аниматор и сценарист до 1987 г. От 1987 работи в Германия.

Създал е над 90 анимационни филма. Носител е на престижни международни награди. Филмът му „Грандомания” е селекциониран на XXXIII Международен кинофестивал в Кан 1980 година в категория за най-добър анимационен филм.
 

На Международния кинофестивал в Хирошима филмът му „Одисея” е селекциониран за един от десетте най-добрите анимационни филми за последните 30 години. Филмът му „Ден, като глухарче“ печели Награда „Сребърен дракон“ от фестивала за анимационно кино Краков 1983 г.

През 1989 година, филмът му „Последният час” е удостоен с награда за най-добър филм. Печели „Гран при”, „Наградата на Критиката“ и „Наградата на СБХ за най-добро изображение” на Световния фестивал за анимационно кино „Варна 2017“ за филма „Made in Brachycera”. Филмът печели и Специалната награда на журито на фестивала „Златен Ритон”.

Филмите на Николай Тодоров са участвали във всички реномирани световни кинофестивали и форуми. Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк е закупил и притежава негови филми. Участвал е и е бил шеф на жури на кинофестивали в Отава, Загреб, Ешпиньо, Москва, Анеси.
 


Художникът има самостоятелни изложби в Москва, Ню Йорк, Анеси, Ешпиньо, Загреб, Лука, Франкфурт, Оберхаузен и др. Илюстрирал е много книги от българската и световната литература.

Поклонението пред Николай Тодоров ще бъде в неделя, 21 юли, от 13.30 в столичния храм "Св.Св. Седмочисленици".

Поклон пред паметта му!

Автошаржовете на Николай Тодоров са от неговия фейсбук профил

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?