Подай сигнал

Търсят най-добрия 17-годишен преводач

Образование

от Мария Петрова 257 прегледа 0

Търсят най-добрия 17-годишен преводач

17-годишни ученици от Пловдив и областта могат да пробват знанията си по чужд език и да се включат в голямата надпревара за преводачи, а голямата награда е посещение на Европейския парламент в Брюксел.

Европейската комисия обяви 13-ото издание на конкурса за млади преводачи Juvenes Translatores, родени през 2002 г., който се провежда в средни училища в цяла Европа. От 2 септември училища от всички държави, членки на ЕС, ще имат възможност да се регистрират онлайн, за да могат учениците им да се състезават с младежи от цяла Европа.

Тази година участниците ще трябва да преведат текст за ролята на младите хора при определянето на бъдещето на Европа. Участниците ще могат да превеждат между всеки два от 24-те официални езика на ЕС (552 възможни езикови комбинации).

Регистрацията за училищата, която е първият от двата етапа на процеса на регистрация, ще може да се направи до 20 октомври 2019 г. на обяд. Формулярът за регистрация може да бъде попълнен на който и да е от 24-те официални езика на ЕС.

След това Европейската комисия ще покани 751 училища да продължат на следващия етап. Броят на участващите училища от всяка държава е равен на броя на местата, с които тя разполага в Европейския парламент. Училищата ще бъдат избрани на случаен принцип от компютър. След това избраните школа трябва да посочат между двама и петима ученици, които да участват в конкурса. Младежите могат да бъдат с различна националност, но трябва да са от една възрастова група, родени през 2002 г. Конкурсът ще се проведе на 21 ноември 2019 г. едновременно във всички участващи училища. От тази година той ще се провежда онлайн.

Победителите - по един за всяка държава - ще бъдат обявени в началото на февруари 2020 г. Те ще получат наградите си през пролетта на 2020 г. на специална церемония в Брюксел.