Подай сигнал

Търговските войни между САЩ и Китай дирижират пазара

Коментари

от Велизар Фурлански 227 прегледа 0

Предходната седмица беше много интересна за капиталовите пазари след подновяването на екшъна около търговските войни. След като срокът на Брекзит беше удължен, Великобритания затихна и темата за напускането <210> на ЕС далеч не е толкова обсъждана. Друг потенциален проблем за развитието на света, който много инвеститори считаха, че е в затихваща фаза, се завърна с гръм и трясък.

В неделя (5 май) Доналд Тръмп (кой друг, ако не той) обяви през акаунта си в Туитър, че не успеят ли Китай да сключат сделка с Щатите, митата върху стоки на стойност 200 млрд. долара скачат от 10 на 25%. През април изглеждаше сякаш преговорите напредват и се очакваше двете най-големи икономически сили да стигнат до споразумение. Президентът на САЩ обаче изрази недоволство от бавните темпове, с които текат преговорите. След отварянето на борсите по света в понеделник (6 май) резултатът от действията на Тръмп беше ясен -

всички големи индекси дружно се оцветиха в червено.

Спад​ът продължи да се разгръща и през цялата предходна седмица. Най-губещи предвидимо се оказаха Китай, като индексите им загубиха около 5% от стойността си за седмица. Европейските индекси изтриха между 2,6-3,6%, а американските се измъкнаха с до 2,5% спад. В края на седмицата след посещение на китайска делегация в Щатите до крайна договорка не се стигна и от петък (10 май) митата официално са 25%. Все пак смекчаване на тона и приятелско писмо от Си Дзинпин до Доналд Тръмп позволи на пазарите да върнат част от загубите. Повечето хора трудно осъзнават мащаба на суми, по-големи от няколко хиляди евро. Колко са 200 млрд. долара? По моментни цени това е сумарната оценка на трите най-големи немски автомобилопроизводители - Фолксваген, Мерцедес и БМВ. На приблизително същата сума можем да оценим и брутния вътрешен продукт на България за четири години. Що се отнася до родната ни борса,

сделките, изглежда, стават все по-малко и по-малко.

Инвеститорите чакат събитие, което да раздвижи пазара. Доскоро това беше оповестяването на отчетите за първото тримесечие на 2019 година. Те обаче не дадоха особен тласък на пазара и следващата надежда е вход​ът в сезона на дивидентите. По традиция повечето компании в България взимат решение за разпределяне на дивидент на общите събрания, които най-често се насрочват за май, юни и юли. Пазарът като цяло продължава лекия си спад, като от началото на годината SOFIX е почти 5% „по-лек“. Въобще положението е толкова розово, че инвеститорите, изглежда, спират да вярват и в световно признатата най-успешна стратегия за инвестиране „buy & hold”. „buy & hold” е стратегия за дългосрочни инвеститори, които купуват дадени акции и ги задържат за дълъг период от време. Този тип пазарни участници не се опитват да хващат малките движения на пазара, а да се възползват от дългосрочната посока. Ще цитирам мой бивш колега, легенда на БФБ - Гено Тонев, който казваше „...когато опитваш да хващаш всяко кратко движение, обикновено пропускаш голямата картинка...“. Това обяснява идеята на „buy & hold” привържениците.

На валутния пазар няма значителни движения в една посока в последните седмици. Изключение прави турската лира, която продължава да потъва и към миналия петък едно евро се разменяше за 6,9 турски лири, или 0,284 лв. за лира. По-рязкото обезценяване на съседната ни валута прави привлекателен дневния туризъм в турски градове, близки до Свиленград, където макар и с 20% инфлация много стоки остават по-евтини, отколкото в България.

Авторът е лицензиран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Коментари


Единственият сериозен коментар като кокиче в блатото от проституиращи "звезди" и съвети за майсъл - и zero читатели???? Така се възпитава аудитория в дебилизъм, аферим!