Подай сигнал

Търговец на торове и препарати купи “Прибор П - 61”

Ивайло Асенов брои 9,78 млн. за някогашния приборостроителен комбинат на сина на покойния Теодор Димитров

Бизнес зона

от Мария Петрова, Даниела Арнаудова 3765 прегледа 0

Строителният бизнес става апетитна хапка и за предприемачи с фокус в агросектора. Един от водещите търговци на препарати за растителна защита у нас - пловдивчанинът Ивайло Асенов, е броил 9,78 млн. за атрактивен имот с площ от 10 декара. Той се намира на ул. „Богомил” №59 и доскоро бе собственост на “Прибор П - 61” ЕООД, научи „Марица“. Това опроверга градската клюка, че теренът е купен от фирма, близка на кметската фамилия. Тя бе подклаждана от факта, че при наличието на собствена сграда от миналата година "Прибор П-61" - ООД е със седалище ул. "Архитект Камен Петков 1А" и на практика е наемател в офис центъра Лайм Трий. Той е собственост на фамилия Тотеви и се намира до хотел "Империал". Освен това апетитният парцел на ул. "Богомил" е близо до мястото, където Георги Тотев изгражда модерен жилищен комплекс в бившия терен на бирената фабрика "Каменица".

Купувачът на "Прибор П-61" обаче се оказа друг. Обявата за продажбата на бившото предприятие за производство на електрически и домакински уреди още стои на калкана. Сделката обаче е станала още през април 2018 г., сочи справка в имотния регистър.

Продаденият парцел е със статут за жилищно или обществено застрояване. Той попада между хотел „Норис“ и бившия завод „Каменица“ и има подход от 4 улици: бул. "Източен", ул. "Богомил", ул. "Иларион Макариополски" и ул. "Антон Тайнер". Състои се от две части с обща квадратурата 9986 кв. м - 9554 кв. м + 432 кв.м. Продаден е заедно с постройките - масивна сграда на 4 етажа, където преди се помещаваше завод „Прибор” и няколко по-малки масивни складови помещения. Цената, на която е станала продажбата на апетитния парцел, е 9 780 000 лв. без ДДС, се посочва в нотариалния акт. Площта е изключително подходяща за жилищно строителство, твърдят запознати. Така я рекламираха и предишните собственици от “Прибор”.

Ивайло Асенов е закупил имота чрез „Дом 2017“ ЕООД. Едноличното дружество е регистрирал през март миналата година в с. Катуница. Според съдебната регистрация дейността на дружеството е от строителство и търговия, до фризьорски и козметични услуги, а капиталът е 2 лв. На въпрос какво ще прави с имота на ул. „Богомил“, Ивайло Асенов лаконично отговори, че няма идея. Купил го, защото се продавал на добра цена, а локацията е атрактивна. Но призна, че може да го продаде на друг инвеститор. Неговите бизнес интереси са разнопосочни. Справка в ДАКСИ показва, че основната му дейност е търговия с препарати за растителна защита, торове и семена, с база в с. Катуница. Собственик е също на 14 декара оранжерия в село Градина, община Първомай и вилно селище в Цигов чарк. Има и фирма за отдаване под наем и лизинг на леки и лекотоварни автомобили, както и фирми за покупка и продажба на недвижими имоти.

“Прибор П - 61” ЕООД има дълга история. То е правоприемник на бившия Приборостроителен завод "Кочо Цветаров", основан през 1961 г. Предприятието бе специализирано в производството на средства за автоматизация и контрол на непрекъснати технологични процеси, управлявани по пневматичен и хидравличен път, както и на известното флопи дисково устройство, наречено "Кочо Цветаров". През 1996 г. Министерство на промишлеността включва завода, преименуван на “Прибор П - 61” ООД в списъка за приватизация. Същата година част от него - спомагателен корпус и временни постройки, са купени от Стефан Георгиев и Цвета Рашкова срещу 21 000 000 стари лева. Пак през 1996 г. е продаден незавършеният главен корпус. Купувачът "Пълдинтабак" - ООД, Пловдив е броил 33 376 000 лв. Три години по-късно е обявена касова продажба и за останалите дялове на завода, пише в Държавен вестник, бр. 54/15 юни 1999 г. Пак от ДВ бр. 96 от ноември 2000 г. е видно, че 67,37% от капитала на "Прибор П-61" - ЕООД, Пловдив, е продаден чрез конкурс на "Прибор 99" - АД, Пловдив, за 932 574 лв. Години по-късно едноличен собственик става Иво Димитров. Той е син на покойния Теодор Димитров, който бе първият председател на общинския съвет в Пловдив след промените.

снимки Стоян Илиев

Коментари