Търговци: Общината ни направи чужденци в собствената ни страна

27 търговци от фирмите в бившата зеленчукова борса на “Брезовско шосе” са поставени в патова ситуация. С новия бул. „Северен” нямаме нормален достъп с автомобили до входа на борсата. Не можем да правим нормални доставки на стоките, с които търгуваме, клиентите ни също трудно стигат до нас. Какъв е този скоростен път, от Адата до Брезовско шосе, който при това е без директен достъп до една добре работеща от години борса, където се помещават близо 30 фирми” - питат възмутените търговци.

Строителството на булевард „Северен” се превърна в истински ад за фирмите в бившата зеленчукова борса. При това още преди трасето да бъде пуснато в експлоатация. 27 търговци на практика останаха без вход за двора на борсата, където се помещават офисите и складовете им.

Търговците алармираха за проблема още преди година, но община и проектанти така и не взеха под внимание притесненията им.

Днес при десен завой след светофарите на „Брезовско шосе” колите нямат никакъв достъп до входа на бившата зеленчукова борса. От светофара директно се влиза в дясното платно на движение, което има изход чак при моста на Адата. Така колите трябва да обърнат в обратна посока и да се върнат в лявото платно на движение, за да стигнат входа на борсата. Голямата драма обаче е в това, че входът към двора на бившата зеленчукова борса вероятно ще се стесни до 8 метра - причината за това е частен парцел. Така тировете трябва да правят завой от 90 градуса, за да влязат в двора, жалват се потърпевшите.  В момента проблемът на шофьорите се решава по най-невероятни схеми. „За да влязат при нас, колите на снабдителите правят нарушения и влизат в насрещното движение. Ползваха Рогошко шосе, но и то е затворено в момента. Доскоро минаваха и през района на търговиите „Тракия”, но и оттам се видяха в чудо и затвориха и портала”, разказва Никола Колев, съдружник в „КАН 92-П”.

След завършването на новото трасе (бул. „Северен”) обаче предстои да се затвори и локалното платно, което в момента е единствената връзка към складовете от „Брезовско шосе”.

„Можеха поне да сложат табели, за да указват посоката на движение на колите и клиентите да се ориентират, когато влизат в насрещното платно. Сега те са объркани как да стигнат до нас, питат: с хеликоптер ли да дойдем? Отказват ни да работят с нас още сега, а какво ще стане, когато булевард „Северен” бъде пуснат в експлоатация. Как ще влизат колите, може би през иглени уши?” -възмутени са търговците.

За да решат проблема си, те ходили много пъти в общината, разговаряли със зам.-кмета инж Калев. Според потърпевшите решението е да се направи кръгово на бул. „Северен” при входа на борсата. Проблемът е, че точно там обаче има два частни имота. „Искаме общината да изкупи имота на частниците, а именно - парцел 508.720, категорични са от сдружението. Така входът ще стане по-голям и ще може да се влиза спокойно. В противен случай ни обричат на гибел, а входът на борсата става потенциална конфликтна точка за катастрофи, когато колите правят ляв завой.” 

От общината им обяснили, че новият бул. „Северен” е скоростен път и нямало как „да се накъса”. „Тогава попитахме как е решен този въпрос за един чужд инвеститор като „Кауфланд”, от другата страна на „Брезовско шосе”. Там трасето е прекъснато на две места, през 100 метра ​- има вход за клиенти и втори - за колите и товарните автомобили.


Търговците: 

Новият път блокира бизнеса ни

„В България бизнесът не трябва да се разделя на западни и български фирми. Ние сме български производители и търговци и питаме: нали новите пътища се правят за облекчение на бизнеса? Защо в случая блокират нашия бизнес, коментира Константин Гавраилов от фирма „Елко Мес”. В бившата зеленч​укова борса на „Брезовско шосе” от години работят 27 фирми в сферата на търговията. Всяка от тях е с по 100-160 души персонал. „Ежедневно превозваме стоките си с големи коли и камиони, така че проблемът с достъпа е много важен за нас и трябва да се реши своевременно”, допълни Хафизе Юсеин.

Търговците вече са събрали подписка и искат среща с общинската управа, за да се реши проблемът им. До момента обаче не са получили нито официален отговор на запитването си, нито покана за среща ​- „само пълно мълчание по въпроса”, жалват се потърпевшите. 

 

Инж. Йордан Калев, зам.-кмет по “Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции”:

Кръгово ще има, но при моста на Адата

Този проблем не е отсега, той е от 2 години. Хората идваха при мен, но искам да поясня как стоят нещата - никой булевард в града не се накъсва своеволно. Така е на бул.„България”, така е и на „Източен”. Кръгово кръстовище за бул. „Северен” е планирано, но то ще се изгради при моста на Адата - трасето има одобрен проект и регулация, не може да се накъсва заради един или друг обект.

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?