Подай сигнал

Туск за Тръмп: С приятели като тези кой има нужда от врагове

Свят

от Екип Марица 498 прегледа 0

Туск за Тръмп: С приятели като тези кой има нужда от врагове

"Когато погледнем към последните решения на президента Тръмп, някой може да се запита – с приятели като тези кой има нужда от врагове". Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди утрешната среща на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани.

"Ако говорим честно, Европа трябва да бъде много благодарна на президента Тръмп. Благодарение на него се отървахме от всичките си илюзии. Той ни накара да разберем, че ако имаме нужда от приятелска ръка, ние може да я открием на собственото си рамо. Европа трябва да направи всичко възможно, за да запази трансатлантическите отношения, но трябва да бъдем готови и за онези сценарии, при които действаме сами. Имаме достатъчно потенциал, за да посрещнем това предизвикателство", коментира Туск.

Думите на Туск идват на фона на решението на Тръмп да извади САЩ от ядрената сделка с Иран и на темата за американските санкции срещу производителите на стомана и алуминий, пише offnews.

В новата глобална игра Европа ще бъде или един от основните играчи, или пионка. За да бъде субект, а не обект на глобалната политика, Европа трябва да бъде икономически, политически и военно обединена, както никога досега. Или сме заедно, или няма въобще да ни има", каза Туск.

Коментари