Турското гробище тъне в бурени и боклук

Мюсюлманското настоятелство иска да прокара алеи и да оформи растителността, за да не се оскверняват останките на дедите

При готов проект и осигурени 92 000 евро за облагородяване на турските гробища те продължават да тънат в бурени и боклуци. Уж и общината, и мюсюлманите под тепетата са изпълнени с добри намерения, а неразбирателства пречат да се стигне до трайно решение за траурния парк.  

Още преди 2 години сме представили в общината намеренията си, но оттам непрекъснато връщат проекта, твърди председателят на Мюсюлманското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан.  Той обясни, че теренът е общински и общността не може да предприеме нищо, без да съгласува действията си. По думите на Пехливан, проектът предвижда да се прокарат алеи, да се почисти избуялата растителност и да започне редовното поддържане на парцела.

"Един път го чистихме с наши сили. В мюфтийството съм дал курбан да се пазят гробищата, защото е светотатство гробовете на дедите ни да се затрупват с боклуци", каза Ахмед Пехливан. Няколко пъти подавал и сигнали в общината за незаконни бараки. Общината взе мерки и събори някои от постройките, отчита Пехливан. Според него обаче трябва трайно и дългосрочно решение. Настоятелството е осигурило финансиране на стойност 92 000 евро. Сключихме договор с фирма „Сиенит”, обясни председателят на настоятелството. „Но речем ли нещо да правим, казват, че имотът е общински. В същото време не го поддържат и се оказваме с вързани ръце”, описва ситуацията той. И се опасява, че при толкова дълги отсрочки дарителят може да се оттегли. 

Пехливан разказа, че първоначално срещнал разбиране от общинските власти. Зам.-кметът Димитър Кацарски даже обещал, след като се облагороди траурният парк, да се отвори врата от него към Централни гробища. И занапред служителите, които поддържат тях, да почистват и алеите на турското гробище. После обаче съгласуването зациклило. Проектът е връщан за корекции вече няколко пъти.

В единия случай било заради намерението в траурния парк да се направи и тюрбе. Това е малка гробница, характерна за османската архитектура. В тюрбета се погребват видни личности и хора с влияние в общността. Обикновено представляват малки осмоъгълни или шестоъгълни сгради, като могат да се ползват и за религиозни церемонии. Сред известните тюрбета са тези на Сюлейман I и съпругата му Хюрем султан и архитекта Синан в Истанбул, на Джалаладин Руми в Кония, на Осман I, Мурад II и Мехмед I в Бурса, на Гюл баба в Будапеща. Най-известното тюрбе у нас е Демир баба теке край село Свещари.

Тъй като изграждане на тюрбе и в турското гробище в Пловдив би изискало още по-сложни съгласувания с Главно мюфтийство заради религиозния характер на сградата, от Мюсюлманското настоятелство в Пловдив се отказали от идеята за него. Даже и без тюрбе обаче зелена светлина на проекта още няма.

Междувременно турското гробище стои заключено и обрасло, а за мнозина е удобно място за стоварване на боклуци отвъд опасващите го бетонни стени. Прашна пътека тръгва от

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?